Information angående corona och covid-19

Undvik att träffa personer utanför ditt eget hushåll. Några kommunala verksamheter är stängda för allmänheten. Klicka här för att ta del av uppdaterad information.

Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Läs mer

Bygg- och anläggningsprogrammet

Är du händig och noggrann? Gillar du både att samarbeta och jobba självständigt? Då kan Bygg- och anläggningsprogrammet vara rätt för dig.

Allmänt om programmet

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska du ha de kunskaper som behövs för att arbeta inom något av bygg- och anläggningsbranschens yrken, till exempel snickare eller murare.

På Byggprogrammet får du en introduktion till flera olika yrkesutbildningar och en grundläggande kompetens när det gäller nybyggnad och renovering av hus och anläggningar. Du får prova på en mängd olika byggyrken under år 1 i skolans bygghall, så att du kan välja inriktning och göra ditt personliga yrkesval. Under år 2 och 3 får du en grundläggande utbildning i det yrke du valt. En viktig del av utbildningen är APL, arbetsplatsförlagt lärande, där du i 15 veckor praktiserar ute på olika byggföretag.

Du utbildas inom byggnation och anläggning vid till exempel nyproduktion, ombyggnad och renovering. Du kommer också att få utveckla din kreativitet och initiativförmåga och lära dig arbeta både självständigt och tillsammans med andra.

Inriktning på Falkenbergs gymnasieskola

Inriktningen husbyggnad ska ge kunskaper i nybyggnation, renovering och ombyggnation av bostäder och andra anläggningskonstruktioner. Inriktningen husbyggnad kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola.

Du väljer ett av följande paket som din programfördjupning:

Betongarbetaren lägger grunden till byggnader och arbetar med anläggningar som broar och tunnlar. Med hjälp av ritningar bygger du ett skelett av armeringsjärn som ska göra betongen hållfast, gjuter betongen i gjutformar som träarbetaren tillverkat runt järnskelettet och jämnar till de gjutna ytorna.

Muraren murar väggar, eldstäder och skorstensstockar genom att för hand lägga tegelstenar eller block på varandra och foga ihop dem med murbruk. Du arbetar också med fasadputsning, det vill säga att täcka ytterväggar med ett tunt lager kalk- eller cementbruk, både för hand och med hjälp av specialmaskiner.

Plattsättare arbetar med keramiskt material som kakel, klinker och mosaik. Efter underarbete, till exempel för att isolera mot fukt, sätter du plattor på väggar och golv i allt från kök och badrum till offentliga byggnader. Form- och färgkänsla är viktiga egenskaper för en plattsättare.

Träarbetare gör alla träarbeten på ett bygge, från att tillverka gjutformar för betonggjutning till att resa mellanväggar och takstolar. Du spikar upp väggbeklädnader som exempelvis gipsskivor och panel samt monterar fönster, dörrar, skåp och andra snickerier. Ditt yrkeskunnande behövs också vid renovering av gamla hus.

Vidare studier och exempel på yrken

Utbildningen kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola. Du kan också läsa kurser under gymnasietiden som ger dig grundläggande behörighet till högskolan.

Exempel på yrken är byggnadsträarbetare/snickare, betongarbetare, murare, plattsättare. För vissa yrken kan du behöva vidareutbilda dig.

Efter din gymnasieutbildning kan du bli anställd som lärling i två till tre år. Under tiden är du anställd med lön enligt ett lärlingsavtal. Det är först när du gjort din tid som lärling som du är färdigutbildad och får fullt betalt.

Kontakt

Kontakta Bygg- och anläggningsprogrammet