Information om covid-19

Håll avstånd, undvik trängsel och följ allmänna råd och rekommendationer. Kommunala verksamheter är anpassade efter läget. Läs mer

Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Läs mer

Inriktning mot idrott

Är idrott en stor del av ditt liv? Hos oss kan du träna på skoltid.

Många elever vill ha mer idrott än vad som ingår i programmet. Därför ser vi till att du kan välja idrottskurser som ditt individuella val. Vi har både enstaka idrottskurser och fyra olika specialiseringar att välja mellan. All vår idrottsutbildning håller mycket hög kvalitet. Det märks inte minst på att flera av våra tidigare elever numera tävlar på elitnivå med goda resultat.

Du som vill gå på något av våra idrottsalternativ anger det när du gör din vanliga gymnasieansökan. För att vi ska veta mer om dig och din träning måste du också göra en särskild anmälan här. Detta gäller övrig idrott, innebandy och volleyboll. 

NIU fotboll söker du via Fotbollsförbundet och vill du läsa LIU fotboll räcker det att du anger det som i-val på din gymnasieansökan.

Gör din idrottsansökan

Fotboll

NIU - Nationell idrottsutbildning

Falkenbergs gymnasieskola har en nationell idrottsutbildning (NIU) i fotboll. Det riktar sig till dig som satsar på en elitkarriär inom fotbollen. Du läser på ett vanligt program, men lägger 400 poäng på specialidrott, fotboll.

Träningen består av tre pass per vecka. Den är schemalagd på förmiddagar. Anders Jensen är ansvarig instruktör. Anders har arbetat med fotbollsgymnasiet sedan 2005. Han är utbildad idrottslärare och som fotbollstränare "UEFA Elite Youth A". Anders är verksam i Falkenbergs FF som tipselittränare med ansvar för U19.

Mål

  • Utveckla dig individuellt som fotbollsspelare
  • Utveckla din medvetenhet om vad som krävs för att bli elitspelare genom fler tränings- och utbildningstillfällen
  • Utveckla din förmåga att planera, genomföra och utvärdera din tränings- och tävlingsverksamhet

Hur ansöker jag?

Du kan söka NIU-fotboll tillsammans med följande program: BF, HA, EK, NA, SA, TE.

Ansökan ska ske direkt till Fotbollsförbundet: SvFF Gymnasieansökanlänk till annan webbplats

För NIU är sista dagen att göra anmälan den 1 december.

Hur fungerar uttagningen?

När du ansökt kommer du kallas till två uttagningsdagar, som innehåller träning, intervju och några fysiska tester. Besked om vilka som tilldelats NIU-platser skickar vi ut i mitten på januari. Om du inte blir antagen rekommenderar vi att du söker vår lokala idrottsutbildning i fotboll, LIU.

Idrott och hälsa 1 & 2 specialisering- fotboll (LIU)

För dig som inte blir antagen till NIU eller som inte vill satsa fullt ut på fotbollen är vår lokala idrottsutbildning, LIU ett bra alternativ. Du läser på ett nationellt program hos oss, men här viker du endast ditt individuella val, 200 poäng, till fotbollen. Du kommer att träna 2 pass i veckan i ettan och tvåan.
Mikael Olsson är ansvarig instruktör. Går du ett yrkesprogram kan vi inte garantera att du kan ha idrottsspecialisering år 2.

Hur ansöker jag?

Du kan välja fotboll tillsammans med följande program:

BA, BF, HA, EE, EK, NA, RL, SA, TE, VO

Om du bor i Falkenbergs kommun väljer du fotboll (NIU eller lokal) som ditt individuella val på din gymnasieansökan.

Bor du i en annan kommun skriver du under övriga upplysningar att du vill gå fotboll. Din SYV hjälper dig om det behövs.

Innebandy

Vill du satsa på din innebandyträning och utvecklas mer som spelare under sakkunnig ledning? Då tycker vi att du ska söka till vår innebandyspecialisering på 200 poäng.

Du som söker vill satsa på innebandyn och är aktiv innebandyspelare sedan några år tillbaka. Du vill utveckla ditt innebandyspel både teoretiskt och praktiskt samtidigt som du går på ett nationellt program på Falkenbergs gymnasieskola.

Ansvarig tränare är Per-Inge Johansson

Mål

Målen är att du ska utvecklas individuellt som innebandyspelare genom fler tränings- och utbildningstillfällen. Som spelare gynnar det din medvetenhet och utvecklar din förmåga att planera, genomföra och utvärdera träning och tävlingsverksamhet. Du får även kunskaper inom ledarskap i innebandy.

Innebandy som idrottsspecialisering

Vi erbjuder dig träning på 200 poäng inom ditt individuella val (Idrott och hälsa 1 & 2 specialisering). Det ger dig två träningspass på skoltid varje vecka under år 1 och 2. Går du ett yrkesprogram kan vi inte garantera att du kan ha idrottsspecialisering år 2.

Hur ansöker jag?

Du söker till ett nationellt program hos oss. Tyvärr går detta inte att kombinera med HU och FT. Om du bor i Falkenbergs kommun väljer du innebandy som ditt individuella val på din gymnasieansökan. Du ska också göra en särskild ansökan på vår hemsida.

Bor du i en annan kommun skriver du under övriga upplysningar att du vill gå innebandy. Du ska också göra en särskild ansökan på vår hemsida. Din SYV hjälper dig om det behövs.

Volleyboll

Falkenbergs gymnasieskola har en nationell idrottsutbildning (NIU) i volleyboll. Det riktar sig till dig som satsar på en elitkarriär inom volleyboll. Du läser på ett vanligt program, men lägger 400 poäng på specialidrott, volleyboll.

Träningen består av fem pass per vecka

Ansvarig tränare är Martin Karlsson. Med 13 års erfarenhet från rikidrottsgymnasiet, från landslag och juniorlandslag är Martin Karlsson en av Sveriges mest kvalificerade tränare.

Kursupplägg

  • Praktisk volleyboll, teknik
  • Fysisk träning, praktik
  • Idrottspsykologi
  • Tränar-, domarutbildning
  • Träningslära
  • Ledarskap
  • Volleybollhistorik

Hur ansöker jag?

Du kan välja volleyboll tillsammans med följande program: BF, HA, EK, NA, SA och TE.

Om du bor i Falkenbergs kommun väljer du volleyboll som ditt individuella val på din gymnasieansökan. Du ska också göra en särskild ansökan på vår hemsida.

Bor du i en annan kommun skriver du under övriga upplysningar att du vill gå volleyboll. Du ska också göra en särskild ansökan på vår hemsida. Din SYV hjälper dig om det behövs.

Sista ansökningsdag är 1 december!

Övriga idrotter

Vill du satsa på en annan idrott har vi sedan många år tillbaka ett särskilt alternativ för dig. Du går en idrottsspecialisering inom just din idrott och avsätter 200 poäng av ditt individuella val till din idrott. Din vanliga tränare ansvarar för träningsdelen och en idrottslärare (Ulf Persson) på skolan är din idrottshandledare. Förutom träning inom din idrott får du också lära dig om träningslära, träningsplanering, idrottspsykologi och vald idrotts organisation och historia.

Alla våra program förutom ES,HU och FT går att kombinera med denna idrottssatsning. Det är bara i-valet som läggs på din egna idrott (Idrott och hälsa 1 & 2 specialisering). I alla programspecifika kurser går du med din klass. Går du ett yrkesprogram kan vi inte garantera att du kan ha idrottsspecialisering år 2.

Hur ansöker jag?

Du som söker till vår idrottsspecialisering ska välja det som individuella val i din gymnasieansökan på webben. Du ska också fylla i en intresseanmälan på vår hemsida, senast den 1 februari.