Praktik och APL på gymnasiet
På gymnasiet kan du ha arbetsplatsförlagt lärande (APL) eller annan form av praktik, till exempel skuggning.
Arbetsplatsförlagt lärandet - APL
APL är en central del av din utbildning och innebär att lärandet i kurser eller delar av kurser förläggs till en eller flera arbetsplatser. APL är avgörande för att du ska bli väl förberedd för ditt yrkesområde. APL finns på alla yrkesprogram på gymnasieskolan och innefattar minst 15 veckor på tre år. Följande program har APL på Falkenbergs gymnasieskola:
- Barn- och fritidsprogrammet
- Bygg- och anläggningsprogrammet
- El- och energiprogrammet
- Fordons- och transportprogrammet
- Handels- och administrationsprogrammet
- Industritekniska programmet
- Restaurang- och livsmedels programmet
- Vård -och omsorgsprogrammet
- Gymnasiesärskolan, hälsa vård och omsorg
Utbildning för APL- handledare
Skolverket erbjuder en handledarutbildning för APL-handledare. Den är webbaserad och kostnadsfri. Du kan läsa mer om handledarutbildningen på Skolverkets hemsida.
Praktik på introduktionsprogrammen
På introduktionsprogrammen finns olika modeller av praktik efter överenskommelse mellan skolan, företaget/arbetsplatsen och eleven. Vi hjälps tillsammans åt att hitta en väg till arbete och motivation för dig.
Skuggning på högskoleförberedande progam
Några av de högskoleförberedande programmen har praktisk anknytning till kursval genom skuggning på arbetsplatser under några dagars tid. Det kan till exempel vara elever på samhällsprogrammet som vill lära sig mer om politik, tjänstemän, företagsledning, serviceyrken eller globala organisationer, eller teknikelever som vill veta mer om tekniska yrken och hur arbetsmarknaden ser ut där.
Praktik vid särskilda skäl
Vid särskilda skäl kan praktik även ordnas för en enskild elev på övriga program som en del av studieplanen.
Att känna till för mottagande arbetsplats
Om ni är mottagande arbetsplats så får ni information om innehåll och utformning av praktikperioden efter överenskommelse med respektive gymnasieprogram.
Ett försäkringsavtal tecknas mellan företaget och skolan vid person- och sakskada. Detta gäller upptill den vanlig elevförsäkringen.
Om arbetsuppgifter, riskbedömning, tillbud och olyckor kan ni läsa i Skolverkets skrift Ansvaret för elevernas arbetsmiljö.
Genom Arbetsmiljöverket kan ni kostnadsfritt beställa skriften Så får barn och ungdomar arbeta.