Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

17 september 2019

Harpest i kommunen – rör inte döda harar

Ett fall av harpest/tularemi har konstaterats hos en död hare i Älvsered. Harpest är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan smitta från djur till människor. Det är därför viktigt att låta bli att röra döda harar. Prata gärna med barn i din närhet om att hålla sig borta från döda djur. Även jägare eller andra som hanterar döda djur bör vara uppmärksamma.

Så smittar det

Harpest/tularemi hos människor är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Vanligtvis smittar harpest/Tularemi genom insektsbett eller beröring med självdöda eller smittade skjutna harar. Den som misstänkter att den är smittad bör uppsöka läkare.

Du kan läsa mer om tularemi/harpest hos statens veterinärmedicinska anstalt, SVAlänk till annan webbplats.

Så gör du om du hittar en död hare

Om du hittar en död hare ska du låta bli att röra den. Om den ligger så att den behöver flyttas, till exempel från en lekplats, bör man inte vidröra djuret. SVA:s tips för dig som behöver flytta en död hare: Det är bra att ha plasthandskar på sig, framför allt för den som har sår på händerna. Tvätta händerna noga efteråt. Ett sätt att flytta en död hare utan att vidröra den är att en plastpåse och trä runt det döda djuret. Har det legat ute länge och är i dåligt skick kan det flyttas på och grävas ner på en lämplig plats (till exempel i skogen). Används en spade behöver den rengöras efteråt. Då bör man använda såpa/diskmedel eller motsvarande.

Rapportera in självdöda djur till SVA på den här webbplatsenlänk till annan webbplats.

Kontakt