Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

36 miljoner kronor i bidrag till bredband på Falkenbergs landsbygd

Fem fiberområden i Falkenbergs kommun har tilldelats bidrag för att kunna bygga ut bredband på landsbygden. Det är Länsstyrelsen som på uppdrag av Jordbruksverket beslutat om vilka områden i Halland som får de nya bredbandsmedlen.

Det är sammanlagt sju fiberområden i Halland som får dela på 52 miljoner kronor. Fem av dessa fiberområden finns i Falkenbergs kommun. Det rör sig om ett bidrag på 36 miljoner kronor.

- Det här är fullkomligt briljant. Vi kunde knappast ha hoppats på ett bättre resultat. Utfallet visar att vi i Falkenberg ligger väldigt bra till i Halland. Våra fiberföreningar har verkligen varit på hugget. Man har lyckats skapa rejäla föreningar med hög anslutningsgrad vilket ger höga betyg i Länsstyrelsens poängsättning, säger Hans Johansson, bredbandsutvecklare vid Falkenbergs kommun.

Följande Falkenbergsområden har fått det nya bidraget

Köinge-Okome

5 383 007

Vessige

9 693 611

Oktorp

7 585 189

Gunnarp-Fegen

6 267 074

Gällared

7 204 824

 

Fiber i tätorterna snart fixat

I kommunens tätorter är bredbandsutbyggnaden nästan klar.

- Mycket kommer att vara färdigt till sommaren. Till hösten kommer Telia även att ta ett helhetsgrepp för att lösa bredband i de centrala delarna av Falkenberg, både till förmån för boende och för företag. säger Hans Johansson.

Fortsatta möjligheter till fiberbidrag på landsbygden

De landsbygdsområden som nu kvarstår i Falkenbergs kommun är: Källsjö, Svartrå , Asige/Abild och Vinberg södra/Långås. Samtliga får dock en ny chans i augusti då Jordbruksverket via Länsstyrelsen kommer att dela ut ytterligare 24 miljoner kronor till länets fiberföreningar. Även 2018 kommer det att delas ut 50 miljoner kronor till ansökande fiberområden i länet.

- Det finns ett nationellt mål från regeringen att 90% av alla hushåll och arbetsplatser i Sverige ska ha tillgång till bredband 202. Vi är redan där. Här i Falkenberg siktar vi på 100% fibertillgång 2020, säger Hans Johansson.

I de områden i Falkenberg där man ännu inte lyckas få några fiberbidrag kan regionen och kommunen kunna gå in och bygga nät inom ramen för det nya ramavtal som regionen tecknat med företaget IP Only.

 

Sidan uppdaterad: 2016-05-24