Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Sju av tio kör för fort vid kommunens skolor

Falkenbergs fordonsförare har mycket dålig respekt för 30-skylten vid kommunens skolor. Det visar NTF Västs årliga hastighetskontroll. Hela 68 procent av förarna i Falkenberg körde fortare än de tillåtna 30 km i timmen vid deltagande skolorna.

Falkenbergs kommun deltar för första gången i NTF Västs årliga mätning av respekten för 30 skylten vid utvalda skolor i Västsverige.

Resultatet visar att 68 procent av fordonsförarna ignorerade hastighetsbegränsningen 30 km i timmen.

Medianhastigheten för Falkenbergsfordonen utanför de åtta av kommunens skolor som deltog i undersökningen var 33 km per timme. Vid Söderskolan körde 85 procent för fort och medianhastigheten var 36 km i timmen. Vid Vessigebroskolan körde 82 procent för fort och medianhastigheten var 35 km i timmen.

– Siffrorna måste bli en väckarklocka för såväl privatbilister som yrkesförare. 30-skylten finns där av en mycket välgrundad anledning, säger Cecilia Friis, ansvarig för rapporten på NTF Väst.

– Det är naturligtvis inte bra att så många kör för fort.  Som förare har man ett ansvar att hålla hastigheten. Vi får många klagomål på hastigheter framförallt vid skolor och det är därför som vi har beställt den här mätningen av NTF. Rapporten kommer att vara en del av det underlag som vi använder för att planera och prioritera trafiksäkerhetsåtgärder inom det kommunala vägnätet.  Rapporten kommer även att lämnas vidare till Trafikverket, berörda vägföreningar och övriga som arbetar med trafiksäkerhet, säger Nina Andersson, trafikingenjör på Falkenbergs kommun.

Medelvärdet för alla de 14 kommunerna var 57 procent fortkörare och en medianhastighet på 32 km i timmen.

Deltagande skolor och förskolor i Falkenbergs kommun: Falkenbergs Montessoriskola, Hertingsskolan, Schubergstorpsskolan, Skogstorpsskolan, Slöingeskolan, Söderskolan, Tångaskolan, Vessigebroskolan.

Deltagande kommuner: Ale, Bollebygd, Borås, Falkenberg, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mark, Mölndal, Partille, Stenungsund och Öckerö.

Sidan uppdaterad: 2015-08-17