Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.
Arkitekter i arbete.

I förgrunden klurar Charlotte Kritensson och Kjell Adamsson från Fojab, i bakgrunden arkitekter från Juul Frost Arkitekter.

Arkitekttävlingen är igång

Nu har startskottet för arkitekttävlingen gått. Den ska ge förslag på ny byggnad för gymnasieskola, bibliotek och kulturskola. Dessutom ska de tävlande ge förslag på en ny detaljplan för kvarteret. Under en dag är de fyra tävlande byråerna på plats i Falkenberg.

En grupp av arkitekter vid gymnasieskolan.

Johan Risholm visar runt på området.

– Det är spännande med den här typen av projekt, i en liten men expansiv stad i ett expansivt område. Denna typ av byggnad i en stad av Falkenbergs storlek får viktig betydelse. Det går att skapa en knutpunkt på ett annat sätt än om det är en skola bland andra i en större stad, säger Britta Forestier från arkitektbyrån Arkitema.

Det går inte att ta miste på att det är fyra byråer som går in med stort engagemang för uppgiften. Under en dag får de veta mer om Falkenberg, gymnasieskolan, biblioteket, kulturskolan och kvarteret. Det kommer frågor om allt från pedagogik och ritningar till tävlingsområdet och byggnader.

Per Ebbe Hansson från Henning Larsen Architects menar att uppdragets utformning med utbildning, kultur och en planeringsdel passar hans byrå bra.

– Personligen tycker jag också att det är intressant att jobba på mindre orter – det här kommer att ha en enorm påverkan på Falkenberg, säger han, och trycker också på att en viktig faktor är att det är nära mellan Köpenhamn och Falkenberg.

– Vi vill vara närvarande här, säger han.

Charlotte Kristensson från Fojab arbetar mycket med lärmiljöer och är lockad av kombinationen mellan gymnasium, bibliotek och kulturskola. Och så tycker hon att planuppdraget för kvarteret är häftigt.

– Man kan knappt säga kvarter, det är mer som en stadsdel. Det finns fantastiska förutsättningar.

Flemming Frost, från Juul Frost Arkitekter, besöker Falkenberg för första gången.

– Falkenberg är en fin stad – mycket finare än vi trodde, säger han och ger som exempel att det är många olika slags hus och att skalan, storleken på husen, är vacker.

– Det ska bli spännande att börja sätta oss in i ert program. Vi har jobbat mycket med campus i många städer. Kopplingen till centrum är viktig, säger han.

Efteråt är stadsarkitekt Johan Risholm upprymd.

– Det märks att de har ett stort engagemang. De ställer viktiga frågor. Vi ska hjälpa dem att ge så bra svar vi kan, så att vi får så bra förslag som möjligt.

Tävlingen är anonym. Det vill säga, man får inte veta, vilken byrå som lämnat in vilket bidrag när tävlingstiden gått ut 22 augusti. Frågor ställs också anonymt, och alla byråerna får ta del av alla frågor och alla svar. Först när en vinnare utsetts under oktober blir det klart vilka som gjort det vinnande förslaget. Förslagen kommer att visas upp för allmänheten medan juryn arbetar.

Läs gärna mer om Kunskaps- och kulturcentrum genom att följa länken intill.

Sidan uppdaterad: 2015-06-10