Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.
Murtanhuset.

Murtanhuset heter formellt Navet 1 och ligger på Holgersgatan 7.

Murtanhuset kan beröras av nya Kunskaps- och kulturcentrum

När biblioteket och delar av gymnasieskolan rivs, är det en arkitekttävling som tar fram förslag till en ny byggnad. Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att Murtanhuset kan rivas, om det gagnar det vinnande tävlingsförlaget.

Den nya byggnaden ska innehålla huvudbibliotek, delar av gymnasieskolan och kulturskolan. Den behöver inte ligga på exakt samma plats där skola och bibliotek ligger i dag, utan kan sträcka sig ner över parkeringen ner mot Stortorget. Det skulle kunna vara ett sätt att göra Kunskaps- och kulturcentrum lättare att nå för människor och området att än mer upplevas som en del av centrum.

Tävlingen avgörs i oktober 2015. Om det vinnande förslaget påverkar Murtanhuset, är det nu beslutat att kommunen kommer att köpa huset av Falkenbergs Bostads AB (FaBo) i en så kallad avsiktsförklaring. FaBo kan i så fall som en del av ersättningen få nya byggrätter i området.

FaBo kommer vid ett köp att erbjuda hyresgästerna nya lokaler/lägenheter.

– Vi har informerat hyresgästerna under dagen. Vi har varit med om att hitta nya bostäder och lokaler förut. Det brukar gå att hitta bra lösningar, säger Bo Björkner, fastighetschef.

I närtid meddelas vilka arkitektbyråer som får vara med och tävla.

Sidan uppdaterad: 2015-05-26