Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Kommunen vill köpa Kronans parkeringshus

Falkenbergs kommun vill säkra drygt 220 parkeringsplatser i centrala Falkenberg genom att köpa Kronans parkeringshus. Kommunstyrelseförvaltningens arbetsutskott ställde sig idag positiva till affären. Det formella beslutet om köpet kommer att fattas av kommunfullmäktige.

Kronans ägare Centrumparkering i Falkenberg AB har tidigare aviserat att man vill stänga parkeringshuset Kronan för allmän parkering. Nu vill Falkenbergs kommun köpa fastigheten för att säkra de sammanlagt 222 parkeringsplatserna för besökare i centrum.

- Parkering i centrum är en viktig fråga för kommunen. Den påverkar människors vardag, den påverkar tillgängligheten för människor och handeln i centrum. Det känns därför jättebra att vi i kommunen kan erbjuda våra centrumbesökare denna lösning, säger Mari-Louise Wernersson, kommunråd i Falkenbergs kommun.

Falkenbergs kommun genomför köpet av parkeringshuset Kronan för att kunna tillgodose behovet av parkeringsplatser i Falkenbergs centrum. Den som kör bil till centrum kommer att märka många förändringar under de närmaste åren. Ett antal parkeringsområden kommer att försvinna och istället bebyggas med bostäder och annan verksamhet.

- Vi är jätteglada över att ha kunnat förhandla fram den här affären. Falkenbergs centrum behöver den här typen av större parkeringsytor, säger Josefin Selander, chef för samhällsbyggnadsavdelningen på Falkenbergs kommun.

- Det har varit svårt för oss att få ekonomi i uthyrningen av p-platser i Kronan, men för kommunen passar parkeringshuset in i ett större pussel. Därför har vi accepterat kommunens erbjudande om att köpa Kronan, säger Håkan Johansson, Centrumparkeringar i Falkenberg AB.

Falkenbergs kommun får köpa Kronans parkeringshus för 15 miljoner kronor. Kommunen har även räknat med en investering på 11 miljoner kronor för renovering.

- Parkeringshuset Kronan är idag i stort behov av renovering. Vi vill göra det mer modernt, tryggt och tillgängligt, men den renoveringen sker först i höst, säger Irene Wigroth, chef för bygg- och projektenheten på Falkenbergs kommun.

Det formella politiska beslutet om köpet av Kronans parkeringshus tas i kommunfullmäktige, men först passera kommunstyrelsen 13 juni.

Sidan uppdaterad: 2017-05-23