Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Ljus över Rådhustorget

Bli inte förvånad om det lyser här och där på Rådhustorget framöver – det är sannolikt bara Rådhustorgsgruppen som prövar olika alternativ för framtida belysning av torget.

Ljusskiss över Rådhustorget.

Förslag på belysning av Rådhustorget från White arkitekter.

Dels kommer det att vara särskilt mycket aktivitet då många olika slags belysning ska prövas. Dels kommer under senhösten delar av provbelysningen att få vara kvar, för att se hur den fungerar över lite längre tid. Rådhustorgsgruppen består av personer från kommun och näringsliv, som alla på något sätt är berörda av torget. Belysning av torget är en av frågorna som gruppen arbetar med.

Olika förslag till belysning är gjort av White arkitekter, som tagit hänsyn till torgets gedigna historik och tittat hur andra städer gjort belysningar av offentlig plats. Tanken är att belysningen ska fungera såväl under mörkare som ljusare årstider. Den ska både kunna lysa upp en grå tisdag i november, men också kunna förstärka ett evenemang en mörk augustikväll. Ljussättningen ska varsamt lyfta fram den tidenliga arkitektur som finns på torget (som statyn, Rådhuset, Stadshuset och Sparbankshuset) men också göra att torget upplevs som en trygg mötesplats.

Det kan innebära att traditionen med lyktor av äldre modell finns kvar och förstärks, men även att det skulle kunna finnas färgglad effektbelysning som kan användas vid speciella tillfällen.

Sidan uppdaterad: 2015-11-02