Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.
Ett bildmontage på en container med glasväggar placerad på Rörbecksplatsen.

Bilden är ett montage. Så här kommer grundstommen i det offentliga rummet att se ut.

Tyck till om stadskärnan på nytt sätt

Snart kommer kommunen att pröva ett lite annorlunda grepp för att höra vad medborgarna tycker – ett vardagsrum mitt i stan. Där ska utvecklingsledaren för stadskärnan, Henrik Olsson, finns på plats för att lyssna på medborgarna, från 3 till 9 november.

Ett porträtt av Henrik Olsson.

Henrik Olsson.

Den här gången handlar det specifikt om frågor som rör stadskärnan i Falkenberg.

– Vi vet att det finns många bra idéer om hur vi får en mer attraktiv stadskärna. Det här är ett sätta att försöka samla in så många som möjligt, säger Henrik Olsson.

Ett av kommunens övergripande mål är att förbättra dialogen med alla som bor eller är här. Det här försöket blir ett nytt sätt att göra det. Under en vecka kommer Henrik Olsson att vara på plats i offentliga rummet, ett rum med glasväggar på Rörbecksplatsen, för att lyssna på förslagen.  Där kommer också finnas representanter från kommunen och andra aktörer på plats. De kommer både att lyssna men också dela med sig av sina kunskaper om stadskärnan och vilka möjligheter alla som bor eller verkar i Falkenberg har att påverka.

– Det kommer att vara intervjuer, som hörs ut på torget, men framför allt kommer vi finnas där för att lyssna och fråga. Jag tror att många tycker att det är ett långt steg att skriva ett medborgarförlag. Här ska det vara enkelt att komma in med sina idéer och tankar, säger Henrik Olsson, som gärna vill ha förslag på hur Falkenberg ska bli än mer levande, inkluderande, tillgängligt och vackert.

Levande stadskärna viktig

Sedan kommer idéerna att gå vidare till den aktör som kan göra något i frågan – det kan vara fastighetsägare butiker, restauranger, föreningar – eller självklart kommunen. Idéer som blir verklighet ska bidra till en mer attraktiv stadskärna. Och vad är en attraktiv stadskärna? Allt kan rymmas inom begreppet – kultur, konst, mötesplatser, handel, inspiration, mat, rekreation, något att passera på väg till något annat, något att komma till och vilja stanna kvar, puls, paus.

­– Stadskärnan i en stad betyder mycket för kommunen i stort. En levande stadskärna blir en positiv spiral som smittar av sig på hela kommunen, säger Johan Risholm, stadsarkitekt.

Alla idéer kommer inte att kunna bli verklighet.

– Vi ska däremot, så långt det är möjligt, berätta hur det går. I vissa fall på vår hemsida eller genom dem det berör, i andra fall personligen. Vissa förslag är kanske enkla att genomföra – andra kan ta år, säger Henrik Olsson.

Alla välkomna

Han hoppas att många tar chansen att komma, allt från skolklasser till företagare och dem som råkar gå förbi.

– Alla är välkomna. Det här är ett försök, vad jag vet har ingen kommun arbetat på det här sättet. Vi hoppas förstås att det blir lyckat. Då kan det hända att det offentliga rummet dyker upp någon annanstans och ställer frågor om något annat.

Ännu är inte exakta datum satta. Den som har en bra idé redan nu, använd gärna vår digitala tjänst ”Tyck till om Falkenberg”. Det går att tycka till om vad som helst – men frågor som rör centrum och som går in under det här projektet, välj ”Samhälle och trafik” i fältet ”Min synpunkt gäller”.

Sidan uppdaterad: 2014-12-12