Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Skanova gräver ner fiber.

Så här går det till att få bredbandsfiber i tätbebyggt område

År 2018 vill Falkenbergs kommun att 90 procent av kommuninvånarna ska vara anslutna till fiber, eller ha möjligheten att koppla sin fastighet till det då befintliga fibernätet.

Vägen dit är en steg för steg-process. Detta betyder att Telia Öppen Fiber, som är den del av Telia som sköter fibersatsningen, siktar in sig på något eller några områden i taget. Vilket eller vilka dessa områden är bestämmer Telias dotterbolag Skanova, och valet beror bland annat på fysiska förutsättningar samt delvis på den intresseanmälan som du som invånare kan fylla i (se under länkar).

Alla fastighetsägare blir kontaktade

Alla fastighetsägare i de aktuella områdena blir kontaktade av Telia i god tid före de och entreprenören kommer på plats. Normalt stannar de i 6-7 veckor och under den tiden blir fastighetsägarna erbjudna fiberanslutning till ett reducerat pris, ett så kallat kampanjpris. Fastighetsägarna blir även kontaktade under tiden som Telia är i området, både genom utskick, dörrknackning, rörliga ”base camps” i området samt planerade informationsmöten. Detta ger både Telia en chans att ta kontakt med fastighetsägarna, samt fastighetsägarna en chans att kontakta Telia. Man kan även boka in ett möte om man vill.

Det är genom representanterna för Telia som du som fastighetsägare får en överblick över om en fiberanslutning är förmånlig för dig, samt hur mycket billigare det är att ansluta sig under kampanjen, dvs under den tid Telia och Skanova är i ditt område, jämfört med till ordinarie pris.

Kort om fiber

En fastighet som är ansluten till fiber får tillgång till fler och bättre tjänster än de som idag skickas via kopparnätet (telefoni, Internet) samt marknätet och satellit (TV-sändningar).

Att skaffa fiber betyder att varje fastighet står för sin egen anslutningskostnad till infrastrukturen.

Sidan uppdaterad: 2016-11-07