Information om covid-19

Håll avstånd, undvik trängsel och följ allmänna råd och rekommendationer. Kommunala verksamheter är anpassade efter läget. Läs mer

Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Läs mer

Mat inom äldreomsorgen

Du som bor på särskilt boende får näringsriktig mat lagad av Falkenbergs kommuns personal. Du får till stor del ekologisk, närproducerad och miljömärkt mat.

Särskilt boende

När du bor på ett särskilt boende serverar boendet dig alla dygnets måltider. Du får frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål. Du har möjlighet att påverka menyerna och ha önskemål om den mat som serveras. Du väljer själv om du vill äta maten tillsammans med andra eller enskilt.

Måltiden som helhet

Måltiderna fyller en viktig social funktion och är en viktig del av vården och omsorgen.

När du blir äldre äter du ofta mindre portioner än tidigare, samtidigt som ditt närings- och energibehov är minst lika högt som tidigare. Därför ska maten som serveras inom vård och omsorg för dig som är äldre vara näringstät, det vill säga innehålla mycket näring i små portioner.

När måltiderna fördelas över dygnet ökar möjligheterna att täcka ditt energi- och näringsbehov. Lite och ofta är ledorden!

Under året skapar vår personal i köken "gyllene tillfällen" för våra gäster i äldreomsorgen, som till exempel grillning, ”sju sorters kakor” och temamiddagar som Nobelmiddag och kräftskiva.

Samarbete mellan personal och kök

På äldreboendena finns det ett kostråd bestående av kökets personal, boendets personal och eventuellt några av de boende. Dessa träffas minst två gånger per år och där diskuteras önskemål om maträtter och synpunkter på maten. 

Mat via hemtjänsten, matdistribution

Du som är beviljad matdistribution får hem kylda matlådor en gång i veckan. Matlådorna produceras och levereras av företaget Sodexo.

Frågor och svar om övergången till kylda matlådor

I början av mars 2021 kommer personer som har hemtjänst och biståndsbeslut på matdistribution att få hem sin första leverans med kylda matlådor. Det är Stockholmsföretaget Sodexo som både lagar och levererar maten.

Då vi har fått en del frågor kring matlådorna så har vi här samlat ett antal frågor och svar. Får du inte svar på din fråga är du välkommen att höra av dig genom att ringa kommunens växel. De kopplar dig vidare till rätt person.

Varför har kommunen gått över till kyld mat, det var ju så bra med den varma maten som kom varje dag?

Det finns flera olika anledningar till att kommunen valde att gå över till kylda matlådor. I grunden är det en kostnadsfråga. Genom att gå över till kyld mat som levereras en gång i veckan så kan kommunen spara runt 7 miljoner per år. Men i kommunens utredning inför beslutet att övergå till kyld mat så hittade man även andra fördelar med förändringen: maten får ett bättre näringsinnehåll, man slipper de långa transporterna av varm mat som skapar risk för bakterietillväxt och det blir mindre stressigt för hemtjänstpersonalen.

Är maten kall?

Maten levereras kyld, men ska inte ätas kall. Den är lagad precis som vanligt, i ugn eller på spis. Sedan har man snabbt kylt ner maten för att bibehålla matens näring och konsistens. När man sedan ska äta maten så värmer man upp den i mikrovågsugn. Det går även att värma den i ugnen.

Hur kan maten ha så lång hållbarhet?

För att maten ska få lång hållbarhet så tar man bort allt syre i lådan när maten förpackas. Man tillsätter alltså ingen gas eller någon form av konserveringsmedel för att skapa längre hållbarhet.

Kommer maten i en plastlåda?

Ja, maten levereras i en plastlåda. Däremot är lådan miljöanpassad. Kommunen har också ställt krav på att förpackningen ska vara fri från plastkemikalien Bisfenol, vara lätt att öppna och inte innehålla några skadliga ämnen som kan överföras till maten. Ett annat krav i upphandlingen är att de olika delarna av måltiden ska levereras i olika fack för att maten också ska se aptitlig ut.

Min närstående kan inte värma maten själv, hur gör vi då?

Det kan finnas olika saker som man kan behöva hjälp med vid en matsituation, till exempel att öppna matlådan, lägga upp maten på en tallrik, värma maten eller få stöttning under måltiden. Finns det behov av stöd runt matsituationen så kommer man även fortsatt att få det.

Hur ofta levereras maten?

Maten levereras en gång i veckan. Då är det sju matlådor som levereras. Så långt det är möjligt kommer det att vara samma chaufför som levererar maten vid varje tillfälle. Det kommer att ta några veckor innan alla rutiner sitter, men efter det kommer matlådorna att levereras samma dag i veckan, varje vecka, även om det är en röd dag (om din närstående godkänner detta).

Vad händer om min närstående inte är hemma när maten levereras?

Om ingen är hemma när maten levereras så lämnas maten i hemtjänstens lokaler där den förvaras i kylskåp.

Hur beställer man mat?

När din närståendes matlådor levereras så får hen också hem en meny där hen ser vilka maträtter det går att välja mellan vid nästa beställning. Din närstående fyller i en beställningslista och den hämtas sedan upp i samband med nästa matleverans.

Hur många portioner kan jag beställa?

Du kan beställa sju matlådor per vecka samt sju desserter per vecka.

Vad händer om min närstående inte själv kan fylla i en beställningslista?

Då hjälper hemtjänsten till med detta.

Vad kostar en kyld matlåda?

Kostnaden är 65 kronor per portion. Väljer man även dessert så är kostnaden för den 8 kronor.

Hur gör jag om min närstående inte längre vill få hem mat?

Då får du ringa till din närståendes handläggare på biståndsenheten. Du kan ringa till kommunens växel på 0346-88 60 00 så kopplar de dig vidare till handläggaren. Handläggaren tar sedan bort beslutet på matdistribution och meddelar Sodexo att din närstående inte längre ska få mat hemlevererad.

Mat på mötesplatserna

Som senior kan du om du vill äta lunch på våra mötesplatser. Du behöver beställa i förväg på respektive mötesplats. Läs vidare under varje länk.

Läs mer om att äta lunch på Mötesplats Morup

Läs mer om att äta lunch på Mötesplats Ätran

Läs mer om att äta lunch på Mötesplats Mölle

Läs mer om att äta lunch på Mötesplats Hjortsberg

Läs mer om att äta lunch på Mötesplats Slöinge

Våra livsmedel

Falkenbergs kommun har som ambition att använda lokala leverantörer. Idag har vi samarbete med:

  • JM charkuteri
  • Krönleins drycker
  • Cottage cheese från Arla Falkenberg
  • Pannkakor från Lantmännen Ceralia Laholm
  • Östras bröd
  • Sia glass

Vi har över 150 ekologiska produkter där mejeri är den största varugruppen. 2019 har vi som mål att 37 procent av våra livsmedel ska vara ekologiska.

95 procent av vårt kött är svenskt och 95 procent av all fisk vi köper är MSC-märkt.

Kommunens ambition är att laga så mycket som möjligt från grunden och 2018 visade den siffran för våra kök på 85 procent. Köken använder så rena råvaror och produkter som möjligt.

Falkenbergs kommun är diplomerad Fairtrade City. Varje år köper vi in 4,5 ton Fairtrade-märkta bananer, kaffe, te och kakao.

Vid kommunens upphandlingar ställs miljökrav på fordon, transporter och att produktion samt djurhållning lever upp till ställda krav enligt Upphandlingsmyndighetens kriterier, allt för att säkerställa att kvaliteten blir den högsta.

Kontakt

  • Verksamhetschef, kost och städservice
  • Agneta Elofsson
  • Telefon direkt: 0346-88 60 97
  • Mobil: 0725-224 888