Information angående corona och covid-19

Undvik att träffa personer utanför ditt eget hushåll. Några kommunala verksamheter är stängda för allmänheten, till exempel Klitterbadet och våra mötesplatser för äldre. Klicka här för att ta del av uppdaterad information.

Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Läs mer

Mat inom äldreomsorgen

Du som bor på särskilt boende får näringsriktig mat lagad av Falkenbergs kommuns personal. Du får till stor del ekologisk, närproducerad och miljömärkt mat.

Särskilt boende

När du bor på ett särskilt boende serverar boendet dig alla dygnets måltider. Du får frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål. Du har möjlighet att påverka menyerna och ha önskemål om den mat som serveras. Du väljer själv om du vill äta maten tillsammans med andra eller enskilt.

Måltiden som helhet

Måltiderna fyller en viktig social funktion och är en viktig del av vården och omsorgen.

När du blir äldre äter du ofta mindre portioner än tidigare, samtidigt som ditt närings- och energibehov är minst lika högt som tidigare. Därför ska maten som serveras inom vård och omsorg för dig som är äldre vara näringstät, det vill säga innehålla mycket näring i små portioner.

När måltiderna fördelas över dygnet ökar möjligheterna att täcka ditt energi- och näringsbehov. Lite och ofta är ledorden!

Under året skapar vår personal i köken "gyllene tillfällen" för våra gäster i äldreomsorgen, som till exempel grillning, ”sju sorters kakor” och temamiddagar som Nobelmiddag och kräftskiva.

Samarbete mellan personal och kök

På äldreboendena finns det ett kostråd bestående av kökets personal, boendets personal och eventuellt några av de boende. Dessa träffas minst två gånger per år och där diskuteras önskemål om maträtter och synpunkter på maten. 

Mat via hemtjänsten, matdistribution

Du som är beviljad matdistribution får varm, nylagad mat levererad hem till dig vid lunchtid av hemtjänstens personal. Du har möjlighet att välja mellan två olika maträtter måndag till fredag. Lördag och söndag är det en rätt. Behöver du specialkost finns det möjlighet till det. Du kan även beställa frukost och kvällsmål via hemtjänsten om du blivit beviljad det.

Från och med den 2 mars 2021 kommer du som har ett biståndsbeslut på matdistrubition att få hem kylda matlådor en gång i veckan. Detta ersätter den varma maten som du nu får hem varje dag.

Har du några frågor kring denna förändrnig får du gärna höra av dig till din handläggare på kommunen. Du ringer då kommunens växel på 0346-88 60 00 så kopplar de dig vidare till din handläggare.

Mat på träffpunkterna

Som senior kan du om du vill äta lunch på våra träffpunkter. Du behöver beställa i förväg på respektive träffpunkt. Läs vidare under varje länk.

Läs mer om att äta lunch på Träffpunkt Morup

Läs mer om att äta lunch på Träffpunkt Ätran

Läs mer om att äta lunch på Mötesplats Mölle

Läs mer om att äta lunch på Träffpunkt Hjortsberg

Våra livsmedel

Falkenbergs kommun har som ambition att använda lokala leverantörer. Idag har vi samarbete med:

  • JM charkuteri
  • Krönleins drycker
  • Cottage cheese från Arla Falkenberg
  • Pannkakor från Lantmännen Ceralia Laholm
  • Östras bröd
  • Sia glass

Vi har över 150 ekologiska produkter där mejeri är den största varugruppen. 2019 har vi som mål att 37 procent av våra livsmedel ska vara ekologiska.

95 procent av vårt kött är svenskt och 95 procent av all fisk vi köper är MSC-märkt.

Kommunens ambition är att laga så mycket som möjligt från grunden och 2018 visade den siffran för våra kök på 85 procent. Köken använder så rena råvaror och produkter som möjligt.

Falkenbergs kommun är diplomerad Fairtrade City. Varje år köper vi in 4,5 ton Fairtrade-märkta bananer, kaffe, te och kakao.

Vid kommunens upphandlingar ställs miljökrav på fordon, transporter och att produktion samt djurhållning lever upp till ställda krav enligt Upphandlingsmyndighetens kriterier, allt för att säkerställa att kvaliteten blir den högsta.

Kontakt

  • Verksamhetschef, kost och städservice
  • Agneta Elofsson
  • Telefon direkt: 0346-88 60 97
  • Mobil: 0725-224 888