Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Anhörigstöd

Hjälper eller vårdar du en familjemedlem eller vän på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning? Då kan du få råd, stöd och vägledning i frågor som rör dig och din livssituation.

Nationella anhörigveckan

Öppet Hus

Kom in och ta en fika och prata med oss på anhörigstödet och med kommunens demenssamordnare. Du har också möjlighet att prova på Qi gong med friskvårdskonsulent Lisbeth Larsson kl. 13.30.

När: Tisdagen den 2 oktober kl. 10.00-15.00

Var: Anhörigstödet, Nygatan 20

Föreläsningar:

Vill du leva… innan du dör?

Lars Classon är känd som manusförfattare, regissör och som son till komikern Krister Classon (Stefan och Krister). Men det är som föreläsare vi får möta Lars då han kommer att tala om förändringar av negativa beteenden.

Lars kommer att lägga fokus på hur man ska ändra inställning i livet för att istället fokusera på det positiva och våga lita på sig själv för att skapa framgång.

När: onsdagen den 3 oktober kl. 18.00-20.00

Var: Mötesplats Mölle (Möllegatan 11 B) på första våningen i lokalen Oceanen. Föreläsningen är kostnadsfri. 

Anmälan: på tel. nr: 0346-88 68 88

Minnesmottagningen informerar om sitt arbete

Föreläsningen kommer att fokusera på vad som händer när man drabbas av minnesproblematik och är i behov av en utredning.

När: torsdagen den 4 oktober, kl. 14.00-15.30

Var: Mötesplats Mölle (Möllegatan 11 B) på första våningen i lokalen Oceanen. Föreläsningen är kostnadsfri.

Anmälan: på tel. nr: 0346-88 68 88

Att hjälpa och stödja en familjemedlem eller vän är självklart för många, men det kan också vara svårt och kännas ensamt. För att orka hjälpa och vårda en person så kan du också själv behöva stöd.

Vi på Anhörigstödet finns här för dig om du behöver prata, få råd eller information. Det kan till exempel handla om psykisk ohälsa, demens eller våldsproblematik. 

Vi har tystnadsplikt och det är kostnadsfritt att komma till oss. Vid vissa aktiviteter kan du få betala ett självkostnadspris för mat eller material, men detta informerar vi om i god tid innan.

Exempel på vad du kan du få via Anhörigstödet:

Samtal

Boka en tid för ett samtal där du får prata om det som är viktigt för dig. Samtalet brukar vara i en till två timmar. Hur ofta vi ses beror på ditt behov. Det finns ingen maxgräns för hur många gånger vi kan träffas. Vi kan ha enskilda samtal via telefon, i ditt hem eller hos oss på Anhörigstödet. Utöver enskilda samtal erbjuder vi också par- och familjesamtal.

Anhöriggrupper

För dig som vill träffa andra som befinner sig i en liknande situation finns möjlighet att delta i en anhöriggrupp. Här kan du få kunskap och information kring frågor som är viktiga för dig som anhörig. Gruppen kan också ge dig många positiva och glada stunder.

Vi startar nya anhöriggrupper efter behov. Anmäl ditt intresse till oss på Anhörigstödet. Vi är även öppna för förslag på nya temagrupper. 
Vi kan exempelvis anordna grupper inom:

  • nedsatt psykisk hälsa
  • demens
  • stroke
  • neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. 

Föreläsningar

Med jämna mellanrum anordnar vi föreläsningar på olika teman. Utöver enskilda föreläsningar så samarbetar vi också med Mötesplats Mölle som bjuder in till frukostträffar en gång i månaden. Där tar man upp olika ämnen som även rör dig som anhörig.

Må bra-aktiviteter

Vi anordnar må bra-aktiviteter som exempelvis stavgång, qigong, avspänning och stresshantering.

Aktiviteter/träffar för anhöriga och närstående

Ett par gånger om året anordnar vi aktiviteter/träffar där både du som anhörig och din närstående deltar.

Andra former av stöd och hjälp

Du och din närstående kan också få andra former av stöd av kommunen. Det är din närstående som ansöker om dessa insatser och de kan vara avgiftsbelagda. För att ansöka, eller få mer information, vänd dig till din biståndshandläggare, LSS-handläggare eller handläggare inom socialpsykiatrin.

Höstens program

Oktober

2 oktober kl. 10.00-15.00 (Anhörigveckan)
Anhörigstödet på Nygatan 20 har öppet hus. Kom in och ta en fika, få information om anhörigstödet eller prata med kommunens demenssamordnare. Du har också möjlighet att prova på Qi gong med Lisbeth kl. 13.30.

3 oktober kl. 10.00-10.45
Frukostföreläsning på mötesplats Mölle. Kommunens vårdplaneringsteam kommer och informerar om sitt arbete.

3 oktober kl. 18.00-20.00
Lars Claesson föreläser i Oceanen på Mölle om psykisk nedsatt hälsa med inriktning på anhöriga. OBS! begränsat antal platser. Anmäl dig till Mötesplats Mölle på tel. nr: 0346-88 68 88 senast den 28 september.

4 oktober kl. 14.00-15.30
Föreläsning för anhöriga i Oceanen på Mölle. Annelie Georgsson med kollega ifrån Minnesmottagningen i Varberg kommer och informerar om sitt arbete. Demensföreningen i Falkenberg kommer också och informerar om sin förening. Anmäl till Mötesplats Mölle på tel. nr: 0346-88 68 88 senast den 28 september.

11 oktober kl. 14.30-16.30
Fortsättning för samtalsgrupp för anhöriga med närstående med nedsatt psykisk hälsa. Plats: Nygatan 20.

16 oktober kl. 13.30-14.30
Qi gong med friskvårdskonsulent Lisbeth Larsson på Nygatan 20. Efter passet bjuder vi på kaffe. Sista anmälningsdag: 12 oktober.

23 oktober kl. 17.00-19.00
Fortsättning för samtals-/informationsgrupp för dig som har en förälder med demenssjukdom. Plats: Nygatan 20.

30 oktober kl. 13.30-14.30
Qi gong med friskvårdskonsulent Lisbeth Larsson på Nygatan 20. Efter passet bjuder vi på kaffe. Sista anmälningsdag: 26 oktober.

November

7 november kl. 10.00-10.45
Frukostföreläsning på Mötesplats Mölle. Biståndshandläggare Andreas kommer och informerar om sitt arbete.

13 november kl. 13.30-14.30
Qi gong med friskvårdskonsulent Lisbeth Larsson på Nygatan 20. Efter passet bjuder vi på kaffe. Sista anmälningsdag: 9 november.

15 november kl. 14.30-16.30
Fortsättning för samtalsgrupp för anhöriga med närstående med nedsatt psykisk hälsa. Plats: Nygatan 20.

20 november kl. 17.00-19.00
Fortsättning för samtals-/informationsgrupp för dig som har en förälder med demenssjukdom. Plats: Nygatan 20.

December

5 december kl. 10.00-10.45
Frukostföreläsning på Mötesplats Mölle. "Något kulturinslag" (musik, teater eller dylikt).

6 december kl. 14.30-16.30
Fortsättning för samtalsgrupp för anhöriga med närstående med nedsatt psykisk hälsa. Plats: Nygatan 20.

11 december kl. 13.30-14.30
Qi gong med friskvårdskonsulent Lisbeth Larsson på Nygatan 20. Efter passet bjuder vi på kaffe. Sista anmälningsdag: 7 december.

Hör av dig till oss

Vill du veta mer eller är du intresserad av att delta i en samtalsgrupp eller annan aktivitet, hör gärna av dig till oss! Du kan komma i kontakt med oss via e-post eller telefon!

Besöksadress: Nygatan 20, Falkenberg

Kontakt