Tack för att du håller avstånd, tillsammans kan vi minska risken för smittspridning.

Läs mer om hur coronaviruset påverkar Falkenbergs kommuns verksamheter, t ex förskola, skola, vård och omsorg. Klicka här för att ta del av uppdaterad information.

Bevattningsförbud i Falkenbergs kommun

Från och med 18/6 råder bevattningsförbud. Det är t ex inte tillåtet att vattna gräsmattan, fylla poolen eller använda högtryckstvätt. Läs mer

Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Läs mer

Anhörigstöd

Hjälper eller vårdar du en familjemedlem eller vän på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning? Då kan du få råd, stöd och vägledning i frågor som rör dig och din livssituation.

Information med anledning av coronaviruset

och covid-19

Vi har för tillfället besöksförbud på våra äldreboenden i kommunen. På grund av situationen kanske du som anhörig känner dig orolig eller isolerad? Har du behov av stöd eller vägledning kan du höra av dig till oss på anhörigstödet måndag-fredag, kl. 08.30-16.00.

 

Telefon: 0346-88 69 17 eller 0346-88 62 93.
E-post: anhorigstodet@falkenberg.se.

Samtliga aktiviteter i vårprogrammet är inställda tills vidare med anledning av coronaviruset.

Vårens program

Januari

28 januari kl. 10.00-12.00
Start av samtal/informationsgrupp för anhöriga till närstående med minnesproblematik/demenssjukdom på Nygatan 20. Kommunens demenssamordnare kommer och berättar om olika demenssjukdomar och ger tips och råd gällande bemötande och dylikt. Sista anmälningsdag: 24 januari.

30 januari kl. 15.30-17.00
Start av samtalsgrupp för anhöriga med närstående med psykisk nedsatt hälsa på Nygatan 20. En kurator från öppenpsykiatrins verksamhet VPM berättar om sitt arbete och om verksamheten. Sista anmälningsdag: 28 januari.

Februari

4 februari kl. 13.30-14.30
Sittyoga på Nygatan 20. Efter passet dricker vi kaffe till självkostnadspris. Sista anmälningsdag: 3 februari.

11 februari kl.10.00-12.00
Fortsättning på samtal/informationsgrupp för anhöriga till närstående med minnesproblematik/demenssjukdom på Nygatan 20. Information om hjälp man kan ansöka om samt information av kommunens ekonomihandläggare.

12 februari kl.14.00-16.00
Öppethus på anhörigstödet på Nygatan 20. Kom in och prata med andra anhöriga. En representant från Demensförbundet kommer och informerar om föreningen. Du kan även prata enskilt med någon av oss på anhörigstödet om du har behov av det.

13 februari 16.30-18.00
Fortsättning på samtalsgrupp för anhöriga till närstående med psykisk nedsatt hälsa på Nygatan 20. En anhörig berättar om hur hon fick sätta gränser föra att kunna leva sitt egna liv.

18 februari kl. 13.30-14.30
Sittyoga på Nygatan 20. Efter passet dricker vi kaffe till självkostnadspris. Sista anmälningsdag: 17 februari.

25 februari kl. 10.00-12.00
Fortsättning på samtal/informationsgrupp för anhöriga till närstående med minnesproblematik/demenssjukdom på Nygatan 20. Demensförbundet informerar om sin förening och en friskvårdskonsulent tipsar om avslappningsövningar i vardagen.

Mars

3 mars kl. 15.00-16.30
Fortsättning på samtalsgrupp för anhöriga till närstående med psykisk nedsatt hälsa på Nygatan 20. En friskvårdskonsulent tipsar om avslappningsövningar i vardagen.

4 mars kl.14.00-16.00
Öppet hus på anhörigstödet på Nygatan 20. Kom in och prata med andra anhöriga. En äldresjuksköterska från familjeläkarna kommer och informerar vad det innebär för dig som är äldre att ha kontakt med en äldresjuksköterska. Du kan även prata enskilt med någon av oss på anhörigstödet om du har behov av det.

11 mars kl. 16.30-18.00
Du som är anhörig till närstående med psykisk nedsatt hälsa och tidigare har gått i en samtalsgrupp har nu möjlighet att delta i en fortsättningsgrupp på Nygatan 20.
Sista anmälningsdag: 9 mars.

17 mars kl. 10.00-11.30
Du som är anhörig till närstående med minnesproblematik/demenssjukdom och tidigare har gått i en samtalsgrupp, har nu möjlighet att delta i en fortsättningsgrupp på Nygatan 20. Sista anmälningsdag: 13 mars.

24 mars kl. 13.30-14.30
Sittyoga på Nygatan 20. Efter passet dricker vi kaffe till självkostnadspris. Sista anmälningsdag: 23 mars.

25 mars kl. 17.00-19.00
Öppet hus på anhörigstödet på Nygatan 20. Kom in och prata med andra anhöriga. En representant från föreningen Attention kommer och informerar om föreningen. Du kan även prata enskilt med någon av oss på anhörigstödet om du har behov av det.

April

7 april kl. 13.30-14:30
Sittyoga på Nygatan 20. Efter passet dricker vi kaffe till självkostnadspris. Sista anmälningsdag: 6 april.

15 april kl.14.00-16.00
Öppet hus på anhörigstödet på Nygatan 20. Kom in och prata med andra anhöriga. Vårdplaneringsteamet kommer och informerar om hur en vårdplanering går till när man blir utskriven från sjukhuset. Du kan även prata enskilt med någon av oss på anhörigstödet om du har behov av det.

21 april kl. 10.00-11.30
Du som är anhörig till närstående med minnesproblematik/demenssjukdom och tidigare har gått i en samtalsgrupp, har nu möjlighet att delta i en fortsättningsgrupp på Nygatan 20. Sista anmälningsdag: 17april.

21 april kl. 13.30-14.30
Sittyoga på Nygatan 20. Efter passet dricker vi kaffe till självkostnadspris. Sista anmälningsdag: 20 april.

22 april kl. 16.30-18.00
Du som är anhörig till närstående med psykisk nedsatt hälsa och tidigare har gått i en samtalsgrupp har nu möjlighet att delta i en fortsättningsgrupp på Nygatan 20.
Sista anmälningsdag: 18 april

Maj

5 maj kl. 13.30-14.30
Sittyoga på Nygatan 20. Efter passet dricker vi kaffe till självkostnadspris. Sista anmälningsdag: 4 maj.

19 maj kl. 10.00-11.30
Du som är anhörig till närstående med minnesproblematik/demenssjukdom och tidigare har gått i en samtalsgrupp, har nu möjlighet att delta i en fortsättningsgrupp på Nygatan 20. Sista anmälningsdag: 15 maj.

19 maj kl. 13.30-14.30
Sittyoga på Nygatan 20. Efter passet dricker vi kaffe till självkostnadspris. Sista anmälningsdag: 18 maj.

20 maj kl. 16.30-18.00
Du som är anhörig till närstående med psykisk nedsatt hälsa och tidigare har gått i en samtalsgrupp har nu möjlighet att delta i en fortsättningsgrupp på Nygatan 20.
Sista anmälningsdag: 18 maj.

28 maj kl.14.00-16.00
Öppet hus på anhörigstödet på Nygatan 20. Kom in och prata med andra anhöriga. En representant från FUB (Föreningen för utvecklingsstörda barn) kommer och informerar om föreningen. Du kan även prata enskilt med någon av oss på anhörigstödet om du har behov av det.

Juni

2 juni kl. 13.30-14.30
Sittyoga på Nygatan 20. Efter passet dricker vi kaffe till självkostnadspris. Sista anmälningsdag: 1 juni.

2 juni kl. 14.00-16.30
Kom till Träffpunkt Ätran för att umgås med andra anhöriga och få möjlighet att vara kreativ. Den här dagen får du testa på att gjuta i betong. Vi bjuder på fika. Materialet får du köpa till självkostnadspris. Anmäl dig till anhörigstödet senast: 29 maj OBS! begränsat antal platser.

Om du saknar något i programmet så tar vi tacksamt emot dina förslag och idéer.

Här finns programmet som pdf om du vill skriva ut det.PDF

Kontakt Anhörigstödet

Tel: 0346-88 62 93 eller 0346-88 69 17
E-post: anhorigstodet@falkenberg.se

Besöksadress:
Anhörigstödet
Nygatan 20
311 20 Falkenberg

Att hjälpa och stödja en familjemedlem eller vän är självklart för många, men det kan också vara svårt och kännas ensamt. För att orka hjälpa och vårda en person så kan du också själv behöva stöd.

Vi på Anhörigstödet finns här för dig om du behöver prata, få råd eller information. Det kan till exempel handla om psykisk ohälsa, demens eller våldsproblematik. 

Vi har tystnadsplikt och det är kostnadsfritt att komma till oss. Vid vissa aktiviteter kan du få betala ett självkostnadspris för mat eller material, men detta informerar vi om i god tid innan.

Exempel på vad du kan du få via Anhörigstödet:

Samtal

Boka en tid för ett samtal där du får prata om det som är viktigt för dig. Samtalet brukar vara i en till två timmar. Hur ofta vi ses beror på ditt behov. Det finns ingen maxgräns för hur många gånger vi kan träffas. Vi kan ha enskilda samtal via telefon, i ditt hem eller hos oss på Anhörigstödet. Utöver enskilda samtal erbjuder vi också par- och familjesamtal.

Anhöriggrupper

För dig som vill träffa andra som befinner sig i en liknande situation finns möjlighet att delta i en anhöriggrupp. Här kan du få kunskap och information kring frågor som är viktiga för dig som anhörig. Gruppen kan också ge dig många positiva och glada stunder.

Vi startar nya anhöriggrupper efter behov. Anmäl ditt intresse till oss på Anhörigstödet. Vi är även öppna för förslag på nya temagrupper. 
Vi kan exempelvis anordna grupper inom:

  • nedsatt psykisk hälsa
  • demens
  • stroke
  • neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. 

Föreläsningar

Med jämna mellanrum anordnar vi föreläsningar på olika teman. Utöver enskilda föreläsningar så samarbetar vi också med Mötesplats Mölle som bjuder in till frukostträffar en gång i månaden. Där tar man upp olika ämnen som även rör dig som anhörig.

Må bra-aktiviteter

Vi anordnar må bra-aktiviteter som exempelvis stavgång, qigong, avspänning och stresshantering.

Aktiviteter/träffar för anhöriga och närstående

Ett par gånger om året anordnar vi aktiviteter/träffar där både du som anhörig och din närstående deltar.

Andra former av stöd och hjälp

Du och din närstående kan också få andra former av stöd av kommunen. Det är din närstående som ansöker om dessa insatser och de kan vara avgiftsbelagda. För att ansöka, eller få mer information, vänd dig till din biståndshandläggare, LSS-handläggare eller handläggare inom socialpsykiatrin.

Hör av dig till oss

Vill du veta mer eller är du intresserad av att delta i en samtalsgrupp eller annan aktivitet, hör gärna av dig till oss! Du kan komma i kontakt med oss via e-post eller telefon!

Besöksadress: Nygatan 20, Falkenberg

Kontakt