Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun

Ja till arbetsjackor

Bättre arbetsmiljö och trygghet för brukarna. Det är två argument som fått socialnämnden att ställa sig positiva till att införa arbetsjackor för vård- och omsorgspersonal inom hemtjänst, hemsjukvård och boendestöd. Detta under förutsättning att det avsätts pengar i budget för 2019.

Under 2016 köptes arbetskor och arbetsjackor in till medarbetare inom hemtjänsten och hemsjukvården. Nu har socialnämnden beslutat att fortsätta med satsningen som utöver hemtjänsten och hemsjukvården också ska inkludera medarbetare inom boendestödet. Även personer som arbetar inom bemanningsenheten ska erbjudas jackor.

Socialnämnden säger samtidigt att man endast har möjlighet att köpa in fler arbetsjackor om det avsätts pengar i budget för 2019.

Arbetsjackor skapar igenkänning och trygghet

Utöver att arbetsjackor leder till en bättre arbetsmiljö så blir de även ett tydligt signalement som gör att brukarna kan känna sig trygga i att det är kommunens medarbetare som kommer. Dessa argument lyfter utredningssekreterare Karolina Natt och Dag fram i sin utredning.

Beslutet berör runt 400 medarbetare

För att jackorna ska klassas som arbetskläder måste det vara obligatoriskt att använda jackan i tjänsten, arbetsjackorna ska vara enhetliga och försedda med namn eller kommunens logotype. De ska också avvika från vanliga plagg.

Det är runt 400 medarbetare som är aktuella för arbetsjackor under 2019 och kostnaden beräknas till 200 000 kronor per år.

Sidan uppdaterad: 2018-01-24