Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.
Kristina Hildingsson vid stadshusets fasad. Det är lite soligt.

Kristina Hildinsson föreläser om den framgångsrika metod Falkenberg arbetar med.

Framgångsrik metod i Halland sprids till alla kommuner

Sedan ett år tillbaka arbetar socialsekreterare i Falkenbergs kommun på ett nytt sätt för att ge bättre stöd till personer som behöver försörjningsstöd. Den nya arbetsmetoden har varit framgångsrik och ska nu användas i alla kommuner.

Kristina Hildingsson, socialsekreterare på stöd- och försörjningsenheten, har föreläst för branschkollegor från hela landet om den nya arbetsmetoden. Den berör personer som inte har någon sjukpenninggrundande inkomst, SGI, från Försäkringskassan och som får försörjningsstöd. I många fall handlar det om personer med psykisk sjukdom eller andra svårigheter.

Utgår från den hjälpsökande

Med den nya arbetsmetoden kan socialsekreteraren ta ett mycket större ansvar för att hjälpa personen ur sin situation, till exempel genom att vara med vid läkarbesök eller ta myndighetskontakter. Allt utgår från vad den hjälpsökande själv vill ha stöd med.

– Många har svårt att lyfta frågor om till exempel sjukersättning. Här kan vi socialsekreterare spela en viktig roll. Vi har bred kunskap och känner till många lösningar som klienten själv kanske inte tänkt på, säger Kristina Hildingsson.

Resultaten har varit goda.

– Vi ser att den här arbetsmetoden stärker självförtroendet, ökar självkänslan och bryter utanförskap för många av våra klienter, säger Kristina Hildingsson.

Gör stor skillnad

Socialsekreterare i Falkenbergs kommun har tidigare jobbat med metoden i mindre skala men växlar nu upp under året.

– Det är så roligt att jobba här för att det gör så stor skillnad för människor. Det är spännande att vara ute och berätta om metoden. När vi hållit föreläsningen har fler kommuner och regioner hört av sig, säger Kristina Hildingsson.

Här finns mer information:

Läs mer och titta på föreläsningen här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

I projektet ”På rätt väg!” utvecklade halländska kommuner, Försäkringskassan och Samordningsförbundet i Halland en metod för att arbeta med personer som saknar sjukpenninggrundande inkomst. Läs slutrapporten här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om sjukpenninggrundande inkomst hos Försäkringskassan.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad: 2017-03-15