Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Viktigt meddelande till allmänheten – så fungerar det

Vid 7 sekunders tut – gå inte ut! En ny kampanj ska öka kunskapen om viktigt meddelande till allmänheten – VMA. Den 13 juni klockan 14-16 finns personal på plats på Rörbecksplatsen i Falkenberg för att berätta om VMA.

Anledningen till kampanjen är att många inte vet vad utomhuslarmet som testas varje kvartal innebär. Larmet testas första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

VMA på olika sätt

VMA betyder Viktigt Meddelande till Allmänheten. VMA-signalen används för att snabbt nå ut till allmänheten för att varna eller informera i samband med olyckor eller händelser som riskerar att orsaka fara eller störningar i samhället. VMA kan meddelas genom lokalradion, som utomhuslarm eller som larm till din telefon i form av samtal eller sms.

Vid 7 sekunders tut – gå inte ut!

Vid utomhuslarm ljuder en 7 sekunder lång signal omväxlande med 14 sekunders tystnad, under minst 2 minuter. Vid 7 sekunders tut – gå inte ut! Stäng dörrar och fönster. Slå på Sveriges Radio P4 och besök kommunens hemsida. Utanför tätorter kan signalen VMA skickas ut till berörda områden via telefon eller sms.

Besök kampanjsajten

Kampanjen drivs av Länsstyrelsen Halland tillsammans med länets kommuner och räddningstjänster. Filmen ovan är en del av kampanjen som har en egen hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad: 2016-06-13