Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Så här kan du hjälpa folk på flykt

Vill du bidra och göra en värdefull insats för de flyktingar som kommit till Falkenbergs kommun? Här har vi samlat information om vilken hjälp som behövs och vad du som invånare kan göra.

Vuxna sökes till ensamkommande barn och ungdomar

Falkenbergs kommun tar just nu emot ett stort antal ensamkommande barn och ungdomar som anvisas till kommunen av Migrationsverket. I dagsläget driver kommunen tre boenden i egen regi för ensamkommande barn och ungdomar, men boendeplatserna räcker inte till och socialtjänsten jobbar för fullt med att finna andra lösningar.

När det gäller de ensamkommande barnen finns det ett stort behov av gode män, särskilt förordnade vårdnadshavare, familjehem och kontaktfamiljer. Vill du bli god man kontakta Överförmyndarexpeditionen i Varberg (som också handlägger ärenden för Falkenberg).

Telefon: 0340-88 000 (växel) e-post: ofm@varberg.se

Vill du bli särskilt förordnad vårdnadshavare (SFV) kontakta kommunens familjerättssekreterare Christina Erzmoneit Gynther på telefon 0346-88 61 83 eller e-post: christina.erzmoneit-gynther@falkenberg.se

Familjehem

Många av de ensamkommande barnen behöver få komma till en familj istället för att placeras tillsammans med andra ungdomar. Om du kan erbjuda plats för barn och ungdomar i ditt hem kan du göra en intresseanmälan på kommunens hemsida. Du blir uppringd av en familjehemssekreterare. Läs mer här>>

Du kan även kontakta verksamhetsledare Annika Olling på telefon 0346-88 63 67 eller e-post annika.olling@falkenberg.se

Aktiviteter och övrigt stöd

Det går också att hjälpa ungdomarna på boendena. Boendeverksamheterna har idag exempelvis ett mycket lyckat samarbete med Vinbergs Församling som tar med ungdomarna på olika aktiviteter samt med Friskis & Svettis som erbjuder gruppträning.

Ytterligare ett samarbete med Slöinge Tennisklubb har nyligen startat och lockar många ungdomar att delta. Här erbjuds tennisträning samt läxhjälp på lördagar

Har man förslag på aktiviteter eller annan hjälp till de unga går det bra att vända sig till verksamhetsledare Lama Akkache, tel: 0738-68 38 09 eller Elizabeth Rehnström, tel: 0764-96 44 63.

Mottagande av nyanlända

Falkenberg tar emot nyanlända både i ett organiserat mottagande genom avtal med Migrationsverket samt genom att många nyanlända själva hittar boende i kommunen.

Kommunen ansvarar för att de nyanlända som fått uppehållstillstånd erbjuds SFI (svenska för invandrare) och SO (samhällsorientering), att barnen kommer igång med sin skolgång och att de nyanlända erbjuds övrig kommunal service.

Hyr ut bostad

Vill du hyra ut bostad till nyanlända som fått uppehållstillstånd och ska bosätta sig i kommunen kontakta då gärna oss på socialförvaltningen. Notera att det är den nyanlände själv som ska stå för kontraktet.

Kontakt:
Tor Jacobsen, enhetschef Flykting/Integration. Tel: 0346-88 62 87, e-mail: tor.jacobsen@falkenberg.se

Jennie Hansson, integrationssamordnare. Tel: 0703-11 53 96, e-mail: jennie.hansson@falkenberg.se

Stort hjälpbehov för asylsökande

I vår kommun finns flera stora boenden för asylsökande som drivs av Migrationsverket.

Kommunen har inte någon egen verksamhet på dessa boenden men flera frivilligorganisationer, däribland Individuell människohjälp och Rädda Barnen besöker boendena regelbundet, organiserar aktiviteter osv.

Vill du skänka saker till dessa boenden kan du exempelvis ta kontakt med frivilligorganisationen "Falkenbergare Tillsammans" för att få tips på hur man kan gå tillväga. Snart kommer vintern och då brukar behovet av vinterkläder och skor vara mycket stort. "Falkenbergare Tillsammans" ordnar egna klädinsamlingar och engagerar sig på olika sätt för nyanlända såväl som för alla kommuninvånare som behöver stöd. Läs mer på deras facebook-sida>>länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Insamling

Vill du hjälpa flyktingar i andra länder kan du bidra genom att skänka pengar till olika biståndsprojekt (ex UNHCR, Unicef, Red Cross) samt privata insamlingar. Ett annat sätt är att skänka saker till Röda Korset i Falkenberg. På Mötesplats Kupan har man öppet för inlämning av kläder, leksaker och övriga saker vardagar 11-17.30 och lördagar 10-12.30. Mötesplats Kupan finns på Smidesvägen 9.

Frågor?

Vid övriga frågor gällande asylsökande eller nyanlända i kommunen går det bra att kontakta samordnare Jennie Hansson på telefon 0703-11 53 96.

Sidan uppdaterad: 2016-03-31