Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Äldreboenden i Ullared och Ätran först ut med matval inom särskilt boende

Köttbullar eller fiskgratäng? Från och med måndag den 31 augusti kan de boende på Furugården i Ullared och Ätranhemmet i Ätran välja mellan två olika rätter. Samma valfrihet är på väg in i övriga boenden i kommunen under höst och vinter 2015/16.

Sedan hösten 2014 finns redan denna valfrihet vid matdistribution till äldre som fortfarande bor hemma. De väljer varannan vecka. De äldre på boende kommer att få välja vilken maträtt de önskar en dag i förväg, måndag till fredag. Under helgen serveras det som tidigare en rätt. Alla rätter kan anpassas även till de som har specialkost, till exempel de som behöver extra energi, protein eller som kanske har svårt att tugga.

– Att få möjlighet att välja är av stor vikt för våra gäster. Vi ser det som en viktig del i vårt arbete med service till kommuninvånarna att kunna erbjuda detta, säger Agneta Elofsson, verksamhetschef på Kost- och städservice.

Britta Karlsson med en tallrik kålpudding framför sig.

Britta Karlsson.

Britta Karlsson, 92, på avdelningen Tallen på Ätranhemmet, kommer att välja fiskgratäng på måndag. Hon ska precis börja äta kålpudding och har valt kokt potatis i stället för mos. Britta är försiktigt positiv till förändringen.

– Men jag tycker inte riktigt att det behövs. Det är god mat varenda dag. Det måste vara en duktig kock, säger hon.

Britta berättar att måltiderna betyder mycket för henne.

– Det blir lite ombyte att äta. Det kan bli svårt att välja mellan rätterna. Sedan kanske man vill ha det någon annan fick, säger hon och ler lite. Hon drar sig till minnes att det skett mycket förändringar när det gäller mat sedan hon var liten, före kyl och frys behövde till exempel ett slaktat djur ätas upp omgående.

Meny med ”dagens ekologiska”

Kommunen arbetar ständigt med förbättringar. En ny upphandling har gjort att andelen ekologiska livsmedel och andelen svensk kött har ökat på kommunens livsmedelsavtal. I sitt uppdrag har kommunens Kost- och städservice att öka andelen ekologiska inköp. Under höstterminen finns det tio tillfällen, då köken kan laga mat med nästan enbart ekologiska livsmedel.

– Vi har gjort det så enkelt vi kan. Ofta kostar ekologiska varor mer, därför kan vi inte välja dem varje gång. För att underlätta har markeringar gjorts i gällande livsmedelsavtal i rött, gult eller grönt som gör det enklare för köken att välja inom de ekonomiska ramarana, säger Camilla Möllborn, verksamhetsutvecklare på Kost- och städservice. Det gör att det ofta går att ha ekologiskt i delar av måltiden.

Matglädje inom äldreomsorgen och grundskola

Greppvänliga salt- och pepparkvarnar.

Salt- och pepparkvarnar.

Under 2015 har Kost- och städservice extra medel för att öka matglädjen inom äldreomsorgen och grundskolan. Detta sker i samarbete med socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen. Inom äldreomsorgen har något boende till exempel velat ha kräftskiva, något ville ha en glassbox över sommaren och ett tredje kafferep med sju sorters kakor. Dessutom har pengarna använts till enkla men betydelsefulla åtgärder, som greppvänliga salt- och pepparkvarnar som ska göra det enklare att smaksätta maten även för de som ser dåligt eller har svaga händer.

I grundskolan kommer pengarna att användas för att förbättra miljön i kommunens matsalar. Där är arbetet fortfarande på planeringsstadiet, men det kommer inte att dröja länge förrän resultatet syns i matsalarna.

Sidan uppdaterad: 2016-03-31