Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.
Vuxenhand håller i barnshand.

Har du tålamod, kärlek och tid? Då kan du göra en stor insats för ett barn och barnets familj.

Kontaktfamiljer sökes för barn med funktionsnedsättning

Vill du och din familj göra en insats för någon som behöver det och samtidigt få mycket tillbaka? Falkenbergs kommun söker nu efter stödfamiljer för barn och ungdomar med funktionsnedsättning.

En stödfamilj ska passa barnet som behöver stöd – därför kan stödfamiljen se väldigt olika ut.

– Det viktiga är att hitta familjer där det finns tålamod, värme, kärlek och tid. Vi söker familjer som har ett stort engagemang och vill vara stöd för ett barn, säger Gunilla Bäck, samordnare för stödfamiljer och kontaktpersoner.

Dessutom ska det finnas plats i hemmet, det kan till exempel handla om utrymme att köra en rullstol.

Olika barn har olika behov. Gemensamt för barnen som kommunen nu söker stödfamilj åt, är att de har rätt till stöd enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

– Ofta handlar det både om ett behov för föräldrar att få avlastning och för barn att få miljöombyte. Stödfamiljerna är otroligt viktiga.

Tidsmässigt handlar det om någon eller några dagar/nätter i månaden. Eftersom det i många fall handlar om funktionsnedsättning som inte går över, är det bra om stödfamiljen kan tänka sig finnas där under en längre period.

– Ofta uppstår det en nära relation. Det blir ett viktigt band som knyts, både mellan familjerna och mellan barnet och stödfamiljen. Vi har familjer som först är stödfamilj för ett barn, och sedan blir det för ytterligare ett eftersom det betyder så mycket för dem.

Familjer som vill bli stödfamiljer genomgår en utredning, där det bland annat görs utdrag från polisens belastningsregister.

– Vi tittar på hur familjens situation ser ut, att det finns utrymme för att vara stöd för ett barn helt enkelt. Det handlar väldigt mycket om att vilja, säger Gunilla Bäck.

Intresserad? Hör i så fall av dig till en av våra LSS-handläggare, numret hittar du intill.

Sidan uppdaterad: 2016-03-31