Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.
Gympa på Mölle.

En aktivitetspott för det lilla extra

Gympa, underhållning, hönshus och cyklar är några av de saker aktivitetspotten gick till förra året. Syftet med potten är att uppmuntra och stödja förslag till aktiviteter för äldre. Meningen är att man ska kunna erbjuda det lilla extra i en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra. Socialtjänsten har nu beviljat hälsofrämjande aktiviteter för äldre för första omgången år 2015.  

Side-by-sidecykel

Aktivitetspotten omfattar alla brukare i särskilt boende och hemtjänst samt besökare på mötesplatser för äldre. Bidragen till aktivitetspotten är till för att anordna aktiviteter som främjar hälsa och välmående för äldre. Det kan exempelvis handla om aktiviteter som är fysiska, kulturella eller sociala.  

Förra årets aktivitetspott gick bland annat till fem stycken side-by-side cyklar, som är en slags parcykel. Den fungerar genom att en eller två personer trampar och en styr. Cyklarna är utrustade med el-motorer som ska underlätta för längre turer och turer i branta backar.

– Side-by-side cykeln har varit väldigt uppskattad. Den är lätt att använda även för personer med nedsatt fysisk förmåga, förklarar Lisa Lindskog, utredningssekreterare på socialförvaltningen.

Dessutom gick en del av förra årets pott till ett aktivitetsbibliotek på Mötesplats Mölle, där man får tillgång till lådor med material för olika aktiviteter. Biblioteket innehåller bland annat talböcker, minneslådor, surfplattor och syntolkning. Surfplattor har även köpts in till olika enheter för att kunna ta bilder, spela musik, samt spela spel för att öva motorik och minne.

Nu har socialnämnen beviljat en del av aktivitetspotten för hälsofrämjande aktiviteter för äldre. I år har det bland annat ansökts om bidrag till bussutflykter, surfplattor och att anordna 50-tals helg. Fyra nya side-by-side cyklar har även köpts in för att det ska finnas en cykel till varje äldreboende i Falkenbergs kommun.

Två miljoner kronor ska avsättas som aktivitetspott för äldre under 2015. Nästa ansökningsdatum är den 23 september 2015.

Sidan uppdaterad: 2016-03-31