Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Mölle nya mötesplatsen för  seniorer

På Mötesplats Mölle händer det saker varje dag. Stort som smått. Planerade aktiviteter varvas med spontanbesök. Var det inte här man kunde få sig en kopp kaffe och träffa lite nytt folk? Jovisst, du har kommit helt rätt.

Karin Landin är stamgäst på Mölle. Foto Sanna Bäckström

Karin Landin är stamgäst på Mölle. Foto Sanna Bäckström

Mölle, som kommunens nya mötesplats för seniorer kallas i sin korthet, är till för alla som bor i Falkenbergs kommun, vare sig du är den aktiva typen eller den lugna. Här träffas man. Här har man roligt. Och engagerar man sig har man möjlighet att påverka verksamhetens innehåll. Dörrarna har varit öppna sen i början av februari.

– Jag tycker det är så uppiggande att komma hit. Annars hade jag suttit ensam i min lägenhet. Nu kommer jag hit varje dag, träffar folk och skrattar och har roligt.

Karin Landin ler och stoppar i sig en bit dajmtårta med grädde. En kopp kaffe till det och trevligt sällskap, ja hon är nöjd. Fast caféets köttbullesmörgås är nog ändå hennes favorit, säger hon.

Att Mölle betyder mycket för Karin, det står klart. Hon har ingen egen familj och bor ensam i centrala Falkenberg. Och hon är social. Hon vill helt enkelt känna lite mer livslust om dagarna, och då är Mölle ett bra val. Hon tar sig dit på egen hand, rullatorn är inget hinder.

Och det finns många i Karins sits, människor som lever ensamma men som gärna vill komma ut och träffa folk. Verksamhetssamordnaren med samma förnamn, Karin Rydén, säger att det som påverkat hennes hjärta mest är att se vilken skillnad Mölle gör för många av de ensamma människorna.

Sen finns det de som kommer dit i grupp och tycker att det är trevligare att träffas på Mölle än hemma i sina egna hem eller ute på stan.

Aktivitetskalendern fylls på

Med dryga 200 besök per dag på vardagarna är det inte konstigt att Mölle växer. Fler och fler inser att de kan påverka innehållet i aktivitetskalendern. Och att nya förslag uppmuntras. Mölle är ju till för dem som kommer dit, och då är det också meningen att de ska kunna hitta på något de tycker är roligt. Och med fler aktiviteter på schemat kommer fler folk.

Du kan redan delta i bland annat gympa, dans, qi-gong, bordtennis, kortspel, scrapbooking, datahjälp, musikcafé, fredagsunderhållning och olika föreläsningar. Det finns också ett bibliotek, café och en träningslokal med dusch och bastu.

Fler och fler tar också kontakt med kommunens anhörigstöd som finns i lokalerna.

Medlemsinflytande

Det som är speciellt med Mölle är att målgruppen, dvs seniorerna själva, ända från början varit med och bestämt hur verksamheten ska se ut, tillsammans med kommunen.

  –  Vi har inte jobbat med medborgarinflytande på det sättet tidigare och det har varit en spännande och lärorik process, säger Karin Rydén, som är anställd av kommunen.

Det har lagts ner mycket ideell tid, och görs fortfarande, eftersom verksamheten drivs tillsammans med medlemsföreningen Mölles Vänner, med många frivilligt engagerade. Medlemsföreningen har ingen anknytning till någon pensionärsförening, utan är helt enkelt till för alla dem som kommer till Mölle och vill ha en bra verksamhet. Det ger dessutom medlemmarna tillgång till extra aktiviteter som föreningen håller i.

–  Det har hela tiden varit meningen att Mölle till största delen ska drivas framåt och utvecklas av medlemmarna själva. Vårt (kommunens) ansvar är att göra det värdefullt för dem att jobba ideellt, säger Karin.

Text: Rosanna Dalibor Beijer

Sidan uppdaterad: 2016-03-31