Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.
Björkhaga äldreboende

Invigning av Björkhagas nya lägenheter

– Det ska kännas som ett hem, inte bara ett boende. Det sa socialnämndens ordförande Rie Boulund när hon på torsdagen var med och invigde 20 nya lägenheter vid äldreboendet Björkhaga i Slöinge.

Lägenheterna, som stod klara vid midsommar i år, ska bli hem till 10 demenssjuka personer och 10 personer som behöver särskilt boende. Detta betyder att 28 platser blir 48. Egentligen är det en gammal byggnad, som stått obrukbar ett tag, som totalrenoverats samt fått en tillbyggnad.

På Björkhaga finns redan en avdelning för demenssjuka, Björkens demensenhet, med sex personer. De som bor där idag kommer att flytta till de nya demenslägenheterna medan Björken kommer att göras om till boende för kraftigt utåtagerande personer, som har ett mer omfattande vårdbehov. Även Björken kommer att renoveras och moderniseras.

De nya lägenheterna har byggts med äldreboendet Tallgläntan som förebild, fast med inspiration från 60-talet. Tallgläntan, som ligger i Falkenberg, invigdes i början av året och kunde visa upp en väl genomtänkta miljö för både boende och personal. Lika moderna och väl genomtänkta är alltså Björkhagas nya lägenheter. De är rymliga och fräscha, med en köksdel och moderna och smarta toaletter.

Höj- och sänkbart handfat.

Tanken bakom bygget är att boendet dels ska vara energieffektivt och dels ergonomiskt utformat för både brukare och personal. I badrummen är till exempel handfaten sänk- och höjbara, armstöden runt toalettsitsen är långa för att göra det lättare för brukaren att ställa sig upp utan hjälp, och det finns stöd att hålla fast i hela vägen från dusch till handfat. Dessutom ska färgvalet hjälpa synsvaga.

– Badrummen ska motivera brukaren att göra saker själv, och på så sätt hålla igång motoriken, säger socialförvaltningens lokalsamordnare Luis Soto. Detta minskar också antalet tunga lyft för personalen.

Malin Krantz, Rie Boulund och Ola Götesson.

Förutom nya lägenheter har även två nya matsalar byggts, två inglasade balkonger samt lokaler för enhetschef, personal, hemtjänst och omklädning. För att det ska vara så behagligt som möjligt finns det två separata ventilationssystem, ett för de boende och ett i personalens lokaler.

Kommunens socialchef Malin Krantz, som var med på invigningen och rundvandringen efteråt, är nöjd med hur de nya lokalerna blev.

– Det är glädjande att få ytterligare platser i drift, med moderna lösningar, säger hon. Det är dessutom en fin och rogivande omgivning runt äldreboendet.

Invigningstalen hölls av socialnämndens ordförande Rie Boulund, byggprojektledare Lars-Erik Lundin från stadsbyggnadskontoret, samt Ola Götesson, verksamhetschef för Stöd och Hälsa.

Sidan uppdaterad: 2016-03-31