Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
tes3849 true
Två män som joggar bredvid Ätran.

Ahmad Haj Suliman och Johan Persson är språkvänner. ”Vi snackar vardag, jobb och intressen. Det är också en go känsla att jag bidrar till integrationen. Men mest av allt är det är go känsla för att vi har kul ihop” säger Johan.

Bli språkvän med en nyanländ

Falkenbergs kommun jobbar med ett projekt som heter Språkvän, som innebär att vi hjälper till att föra samman nyanlända människor i kommunen med människor som redan bor här och kan det svenska språket. Det är du som redan kan svenska som blir den så kallade språkvännen och din roll blir att hjälpa den nyanlända att lära sig svenska och få en bra start i sin nya hemkommun.

Kan jag bli en språkvän?

Det spelar ingen roll hur gammal du är, alla kan bli en språkvän. Du kan vara det själv eller tillsammans med en kompis eller med din familj.

Du behöver heller inga speciella förkunskaper. Det räcker att du är intresserad av att umgås med människor från andra kulturer i ett ömsesidigt utbyte.

Vad gör en språkvän?

Som språkvän ger du av din tid och dina kunskaper om Sverige och om svensk kultur. Samtidigt får du mycket tillbaka genom att du själv lär känna en ny kultur och får nya perspektiv. Kanske får du till och med en vän för livet.

Vad gör vi när vi träffas?

Det är du och den nyanlända som tillsammans bestämmer när ni ska träffas och vad ni vill göra utifrån era intressen. Ni ska i första hand umgås och ha roligt tillsammans, som till exempel gå på promenader, ta en fika, gå på museum eller annat som ni finner roligt och intressant.

Hur länge pågår kontakten?

Kontakten pågår så länge du och din vän vill. Skulle inte kontakten fungera så hör av er till oss.

Får jag någon ersättning?

Du får ingen ekonomisk ersättning för att vara språkvän. Ni deltar båda frivilligt/ideellt.

Vem matchas med vem?

Vi försöker matcha dig och den nyanlända utifrån era önskemål och intressen. Det kan ta olika lång tid i och med att det är mycket som ska stämma överens. Det kan ta allt från veckor till månader.

Vid matchning med en ensamkommande ungdom behöver du visa ett utdrag ur polisregistret.

Vad gör jag om jag vill bli språkvän?

Att bli språkvän är enkelt. Du fyller bara i ett anmälningsformulär om att bli Språkvänlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Sen matchar vi dig med en nyanländ och hjälper dig att planera ert första möte.

Om du är under 18 år behöver du en underskrift från din vårdnadshavare.

Om du är nyanländ fyller du däremot i ett anmälningsformulär till att få en språkvänlänk till annan webbplats.

Vem kan jag kontakta om jag har frågor?

Vi frågor och annat kan du ta kontakt med kommunens projektledare Emma Widell på telefon 072-14 14 174 eller e-post emma.widell@falkenberg.se.

Du kan även mejla Per Franzén (Svenska kyrkan) på per.franzen@svenskakyrkan.se eller Annette Kirchner (Röda korset) på annette.kupan@telia.com.

Falkenbergs logotyp, Svenska kyrkans logotyp och röda korsets logotyp

Projekt Språkvän är ett samarbete mellan Falkenbergs kommun, Svenska Kyrkan och Röda korset.

Sidan uppdaterad: 2017-06-20