Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Fredrik och Nina står utomhus en fin sommardag.

Fredrik och Nina Persson är familjehem. "Våra barn hade blivit stora och vi hade utrymme för ett barn till" säger Nina.

Ett familjehem berättar: ”Nu är vi en till i familjen”:

Det finns barn och ungdomar som inte kan bo kvar i sitt hem. Det kan till exempel bero på föräldrars sjukdom, missbruk eller andra personliga problem. Barnet kan då behöva flytta till en ny familj, ett familjehem. Fredrik och Nina Persson vågade ta steget – de blev familjehem och tog emot ett barn i sin familj. Det behövs fler som Fredrik och Nina – anmäl ditt intresse till oss här.

Att vara familjehem är att ge all den praktiska och känslomässiga omsorg ett barn behöver. Det är en viktig och engagerande uppgift för hela familjen. Självklart är det de vuxna som tar huvudansvaret, men de egna barnen blir också delaktiga.

Beslutet

Nina och Fredrik hade funderat på att bli familjehem ganska länge. De bor i en villa på landet och har två tonårsbarn. Det behövs många olika familjer, eftersom barn är olika. Barn och familjehem ska passa ihop. Men det behöver finnas plats – i bostaden, kalendern och känslomässigt.

– Våra barn hade blivit stora och vi hade utrymme för ett barn till, säger Nina.

– Jag var tveksam i början. Jag tyckte att vi hade fullt upp. Men sedan en dag så kände jag: nu har vi tid och plats. Då ringde vi kommunen, säger Fredrik.

Uppgiften

Barn som kommer till ett familjehem kan av någon anledning inte bo kvar i sitt hem. Familjehemmet ska vara en trygg bas för barnet. Alla i familjen har en viktig roll. Familjehemmet blir som ytterligare en familj för barnet.

– Barn som kommer till ett familjehem har en tung ryggsäck med sig. Vår uppgift som familjehemsföräldrar blir att lätta den bördan. Men vi känner oss aldrig ensamma. Falkenbergs kommun erbjuder bra utbildning och ger oss stöd när vi behöver, säger Nina.

Att vara familjehem innebär också kontakter med barnets biologiska familj, kontakter med förskola/skola och socialförvaltningen.

Att bli familj

Skor i en hall.

Det fanns plats för en till i familjen.

Att få en ny familjemedlem – eller komma till en ny familj – är omtumlande för alla.

– Det har stärkt oss som familj. Att vara familjehem är ett gemensamt projekt för hela familjen, även för våra tonårsbarn som fått ett syskon. Visst är det tufft ibland – men det ger mycket mer än det tar, säger Fredrik.

Utredningen

De som blir familjehem genomgår alltid en utredning. Den är till för att se om familjen är lämplig för uppdraget.

– Det kändes självklart att utredningen skulle göras. De mesta de frågade om var relevant och kändes viktigt, säger Nina.

– Det är långa, djupa intervjuer med många frågor. De var även hemma hos oss och intervjuade även våra barn, säger Fredrik.

Livet

– Nu är vi en till i familjen. Vi har våra fritidsintressen där barnen är med, vi städar, veckohandlar – vi lever ett helt vanligt familjeliv, säger Fredrik.

– Bara det att vi är en till, säger Nina.

Intresserad? På den här sidan kan du läsa mer och anmäla ditt intresse.

Sidan uppdaterad: 2017-09-29