Till dig som engagerar dig

Du och många med dig vill egangera sig för människorna som flyr Ukraina. Här finns information som kan vara tull nytta för dig.

Hjälp dem som vet hur man gör

Vill du hjälpa till eller vill ha hjälp, vänd dig till en hjälporganisation. De stora hjälporganisationerna har erfarenhet, rutiner och stor kunskap och är de som bäst hjälper till på plats. Det finns också organisationer som samlar in pengar som de använder där behovet är som störst.

Tänk på att det kan vara klokt att välja hjälporganisationer som kontrolleras så att pengarna går till det ändamål som utlovas, dessa har så kallade "90-konton".

Låta någon bo i ditt hem?

Om du planerar att ta emot människor i ditt hem, fundera över dina egna begränsningar. Hur länge kan du ha människor boende i ditt hem? Vad klarar du ekonomiskt?

Migrationsverkets ansvar

Om personen behöver ett annat boende behöver hen vända sig till Migrationsverket. I Migrationsverkets uppdrag ingår att erbjuda asylsökande boende och pengar till mat under tiden de väntar på besked i sitt ärende.

Kan du erbjuda boende?

En trygg start i Sverige är en plattform där flera aktörer (bland annat Röda korset och airbnb) samverkar. De erbjuder:

• Ett tryggt temporärt boende för flyktingar från Ukraina under första tiden i Sverige
• Praktiskt stöd och hjälp med myndighetskontakter för flyktingarna
• Ett enkelt och tryggt sätt att bidra med boende till flyktingar från Ukraina

Stort ansvar hos Migrationsverket

Det är framförallt Migrationsverket som ansvarar för mottagandet av flyktingar från Ukraina. I Migrationsverkets uppdrag ingår att erbjuda asylsökande boende och pengar till mat under tiden de väntar på besked i sitt ärende.

Vilket ansvar har Falkenbergs kommun?

Vi räknar med att många av de som kommer till Falkenberg är barn och unga. Vi erbjuder i första hand yngre barn och deras föräldrar öppen förskola.

För de föräldrar som får jobb eller studier gäller ordninarie kösystem och att vi ska erbjuda förskoleplats inom fyra månader från ansökan. I den mån vi har lediga platser kommer agera skyndsamt för att ordna med förskoleplats åt deras barn inom våra ordinarie förskolor.

Elever från 16 år erbjuds att börja på ett introduktionsprogram på gymnasieskolan.

Kontaktcenter
Stadshuset, Kuben, Rådhustorget 3C
311 80 Falkenberg
Telefon: 0346-88 60 00
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Öppettider Kontaktcenter
Måndag-torsdag 8-17
Fredag 8-15

Dag före röd dag eller afton 8-15