Information om coronaviruset: grundskola och fritidshem

Här kan du läsa om hur kommunens grundskola och fritidshem påverkas.

Senast uppdaterad 9 februari.

Om ditt barn är friskt

Om ditt barn är friskt ska barnet gå i skolan som vanligt.

Om ditt barn är sjukt eller har symtom på covid-19

Barn ska stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om barnet är sjukt med symtom som kan vara covid-19, exempelvis snuva, hosta eller feber.

Provtagning ska inte genomföras

Barn ska inte längre prova sig vid symtom på covid-19.

Om provtagning med antigentest (snabbtest) ändå genomförs och barnet har covid-19 finns särskilda rekommendationer att följa. På 1177 Vårdguidens webbplats hittas information om de rekommendationer som då gällerlänk till annan webbplats.

Stanna hemma så länge som rekommendationen säger

Barn som varit sjuka och sedan blivit friska och pigga kan gå tillbaka till skolan. Barnet ska vara så piggt att barnet klarar av att vara i skolan hela dagen.

Ett friskt barn kan ha kvar vissa restsymtom som lätt snuva och hosta efter en genomgången förkylning. Det är inte ovanligt och kan för vissa personer finnas kvar under flera veckor. Detta är inget hinder från att vara i skolan.

På 1177 Vårdguiden hittas gällande rekommendationer. länk till annan webbplats

Om ditt barn visar symtom eller blir sjukt på skolan

Om ditt barn visar symtom eller blir sjukt på skolan kommer personalen att kontakta dig. En bedömning görs om barnet kan ta sig hem på egen hand eller behöver hämtas. Du ska då omgående hämta ditt barn.

Om ditt barn har varit i närkontakt med någon som har konstaterad covid-19 i skolan

Region Halland har avvecklat den rutin som skolan följt gällande närkontakter. Det innebär att skolan inte längre informerar närkontakter vid konstaterat fall av covid-19.

Om ditt barn bor tillsammans med någon som har konstaterad covid-19

Barn som är symtomfria behöver inte längre stanna hemma från skolan när någon barnet bor tillsammans med har konstaterad covid-19. Om barnet får symtom ska barnet stanna hemma direkt.

Observera att barn som bor i ett hushåll som sitter i karantän sedan innan onsdagen den 9 februari fortsatt ska följa de förhållningsregler om karantän som gällde innan den 9 februari.

På 1177 Vårdguiden hittas rekommendationerna. länk till annan webbplats

Om ditt barn bor tillsammans med någon som tillhör en riskgrupp

Om ditt barn är friskt ska barnet gå till skolan som vanligt. Det gäller även om barnet bor tillsammans med någon som tillhör en riskgrupp.

Om ditt barn har en sjukdom som generellt innebär ökad risk för allvarligt förlopp vid luftvägsinfektioner, till exempel nedsatt immunförsvar, och du är orolig över barnets vistelse i skolan ska du rådgöra med behandlande läkare.

Om ditt barn bedöms behöva vara hemma från skolan ska du kontakta skolan så att ditt barn kan ges möjlighet att utföra skolarbete hemifrån. Detta för att ditt barn i så hög utsträckning som möjligt ska kunna få sin rätt till utbildning tillgodosedd.

Om du och ditt barn ska resa utomlands

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns information om rekommendationer vid utlandsresor.

Rekommendationer till dig som reser in i Sverige - Folkhälsomyndigheten länk till annan webbplats

Kontaktcenter
Stadshuset, Kuben, Rådhustorget 3C