Information med anledning av corona/covid-19

Läs mer om hur coronaviruset påverkar Falkenbergs kommuns verksamheter, t ex förskola, skola, vård och omsorg. Klicka här för att ta del av uppdaterad information.

Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Läs mer
20:e februari 2020

Nu väntar finalmatlagning i SM i skolmat

Falkenbergs kommun är en av fem finalister i SkolmatsGastro – SM i skolmat. Under måndagen den 24 februari lagar Falkenbergs finallag sina tre tävlingsrätter inför en jury.

Media är välkomna att bevaka kommunfinalen på plats
​Plats: Fajansskolans kök, Falkenberg.
​Tid: Måndagen den 24/2 kl. 9-13

​​Kontakt:
​​Camilla Möllborn, Verksamhetsutvecklare, Kost- & Städservice, Falkenbergs kommun, 0346-88 52 20,
070-232 08 82

​Jennie Johansson, Enhetschef, Kost- & Städservice, Falkenbergs kommun, ​​070-578 64 05

Annika Ljungberg arbetar i Fajansskolans kök och är lagledare för finallaget som totalt består av tre skolkockar. Lagen som är med tävlar med tre rätter – en varmrätt, en vegetarisk rätt och en soppa – som max får kosta 12 kronor per portion i snitt.

Det här väntar efter måndagen

Efter att Falkenbergslaget har lagt sina rätter bedömer en jury dessa. Därefter går de tre av de fem finallagen vidare till en särskild bedömning där vinnaren koras den 26/3. SkolmatsGastro, SM i Skolmat, arrangeras av Lantmännen.

Falkenbergs kommun jobbar med Hållbar matglädje

Maten står för en stor del av vår miljöpåverkan, både i form av utsläpp av olika växthusgaser och spridning av kemikalier. Därför är satsningen på Hållbar matglädje en naturlig del av kommunens arbete med de globala målen och Agenda 2030.

Så här jobbar Falkenbergs kommun med mat

Genom att förändra proportionerna i våra grytor minskar vi matens klimatpåverkan rejält. Vi använder till exempel mindre kött och ökar istället volymen av grönsaker, bönor och baljväxter. Ett exempel på detta är rätten "köttfärssås make over" där vi halverat utsläppen av koldioxid genom att ersätta en del av köttet med röda linser.

Vi har över 150 ekologiska produkter där mejeri är den största varugruppen. 2019 har vi som mål att 37 % av våra livsmedel ska vara ekologiska. 95 % av vårt kött är svenskt och 95 % av all fisk vi köper är MSC-märkt.

Kontakt