Tack för att du håller avstånd, tillsammans kan vi minska risken för smittspridning.

Läs mer om hur coronaviruset påverkar Falkenbergs kommuns verksamheter, t ex förskola, skola, vård och omsorg. Klicka här för att ta del av uppdaterad information.

Bevattningsförbud i Falkenbergs kommun

Från och med 18/6 råder bevattningsförbud. Det är t ex inte tillåtet att vattna gräsmattan, fylla poolen eller använda högtryckstvätt. Läs mer

Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Läs mer
23:e augusti 2018

Miss i hantering av valsedlar vid förtidsröstning i Stadshuset

När förtidsröstningen inför valet öppnade i Falkenberg under onsdagen saknades under en tid namnvalsedlar för Sverigedemokraterna i Stadshusets förtidsröstningslokal. Dock fanns partiets partivalsedlar på plats. Falkenbergs kommun tar allvarligt på det inträffade och har informerat länsstyrelsen om det inträffade. Även statens valmyndighet är informerad.

Under onsdagen öppnades förtidsröstningen inför valet 2018 i Falkenbergs kommun på ett antal utvalda platser i kommunen. I samband med detta uppmärksammades personal på Falkenbergs kommun att det saknades namnvalsedlar för Sverigedemokraterna i Stadshusets vallokal. Valnämndens ansvariga har under torsdagen tittat på ärendet och kartlagt vad som hänt.

- Vi är tacksamma för att vi snabbt fick information om att det saknades vissa namnvalsedlar i Stadshuset. Det rör sig om ett handhavandefel i samband med uppackning. Sverigedemokraternas namnvalsedlar hade levererats till vallokalen men dessa hade inte packats upp och ställts fram. Vi tar händelsen på stort allvar och har tagit kontakt med Länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet för valet för att informera om det inträffade. Även statens valmyndighet är informerade, säger Maj-Lis Wolfhagen, opolitisk ordförande i valnämnden i Falkenbergs kommun.

Partivalsedlar har varit på plats

Valkansliets bedömning är att det inträffade inte kommer att påverka valresultatet då det hela tiden funnits partivalsedlar för Sverigedemokraterna i lokalen.

- Har man velat lägga sin röst på Sverigedemokraterna har det hela tiden varit möjligt eftersom det funnits partivalsedlar på plats. Det är endast namnvalsedlarna för Sverigedemokraterna som inte funnits tillgängliga under de första timmarna i vallokalen i Stadshuset, säger Majlis Wolfhagen.

Två typer av valsedlar

I varje vallokal finns det två typer av valsedlar.

  • Partivalsedlar
  • Namnvalsedlar

På partivalsedlarna står det för vilket val som valsedeln gäller, till exempel val till kommunfullmäktige, landstingsvalet och riksdagsvalet. Som väljare kan man alltså välja att antingen använda partivalsedeln som saknar förtryckta namn, eller namnvalsedeln om personen vill kryssa för enskild person inom ett parti.

Kontaktperson: Maj-Lis Wolfhagen, ordförande i Falkenbergs valnämnd. Du når henne genom vårt kontaktcenter: 0346 88 60 00

Enligt vallagen har alla som förtidsröstar alltid en möjlighet att ångerrösta genom att gå till sin ordinarie vallokal och göra om sitt val på valdagen. Denna möjlighet omfattar alltså även de röstande som upplever att man inte fick tillgång till namnvalsedel i Stadshuset under onsdag förmiddag.

Kontakt