Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

28:e oktober 2019

Kockduell för elever i högstadiet ska få fler att söka restaurang- och livsmedelsprogrammet

Under hösten och vintern genomförs en mattävling vid namn Kockduellen för elever som går i högstadiet i Falkenbergs kommun. Tävlingen består av skoltävlingar, en kommunfinal och en riksfinal. Syftet med tävlingen är att få fler elever att få upp ögonen för restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet.

Media välkomnas till valfri skoltävling (se datum längst ner).
Kontakta Helena Johansson, verksamhetsutvecklare skola/arbetsliv, för att anmäla din närvaro: helena.johansson@falkenberg.se, 072-561 21 11

Tävlingen arrangeras inom ramen för hem- och konsumentkunskapen i högstadiet.
2–3 elever bildar ett lag och tävlingen genomförs i tre steg: En skoltävling (där eleverna tävlar mot varandra), en kommunfinal (med det vinnande laget från respektive skola) och därefter en riksfinal i Stockholm. Måndag den 4 november deltar Tångaskolan som den första av Falkenbergs kommunala grundskolor i tävlingen.

Eleverna får en korg med råvaror som de ska skapa en måltid av på 50 minuter. Resultatet bedöms av en jury som består av lärare och eventuellt en elev från gymnasieskolans restaurang- och livsmedelsprogram och en kock från branschen. Förutom att väcka intresset för matlagning i tävlingen får eleverna också information om vilka möjligheter som finns inom kockyrket, hur arbetsmarknaden ser ut och vilka karriärvägar som finns samt att unga får en positiv bild av lokalt producerad mat.

– Genom Kockduellen kan vi även visa upp producenterna i Falkenbergs Skafferi som levererar produkter till råvarukorgen som finns under skoltävlingarna. I korgen hittas bland annat potatis från Långås, grönkål från Tångagård och grädde från Källsjö, säger Susanne Thorsson, projektledare på Destination Falkenberg.

Ett samarbete med skolorna och branschen

I Falkenberg är kockduellen ett samarbete mellan Visita (bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen), kommunens näringslivsavdelning, barn- och utbildningsförvaltningen och Destination Falkenberg.

– Kockduellen gör att skola och bransch möts i ett roligt och givande sammanhang och är en viktig del i arbetet med att bredda rekryteringsbasen för restaurangnäringen som står inför utmaningar att hitta personal. Förhoppningsvis slår detta väl ut och kan bli ett stående inslag i skolans ämne hem- och konsumentkunskap, säger Linda Bengtsson, näringslivsutvecklare i Falkenbergs kommun.

Läs mer om tävlingen här: www.varldensjobb.se/kockduellen/länk till annan webbplats

Kontakt:
Helena Johansson, verksamhetsutvecklare skola/arbetsliv, Falkenbergs kommun
helena.johansson@falkenberg.se
072-561 21 11

Så genomförs skolduellen på grundskolan:

  • Elevgrupper om 2–3 personer
  • Eleverna får titta på recept som stöd, men uppmuntras att skapa egna rätter
  • Förutbestämd råvarukorg - alla elever på skolan får samma råvarukorg som sponsras av Falkenbergs skafferi
  • Skolan står för basvaror som t.ex. mejeriprodukter, olja, kryddor, buljong
  • Eleverna ska presentera två tallrikar av en rätt
  • Inom tidsramen 90–120 min ska maten lagas, bedömas och köken ska städas. Matlagningsmomentet pågår i 50 min
  • Juryn består av 1 lärare och 1 elev från Restaurang- och livsmedelsprogrammet samt en kock.1 lag vinner på skolan och representerar skolan under kommunfinalen.

Datum för skoltävlingar och kommunfinal:

14/10 10.10-12.25 Vesterhavsskolan 9
14/10 13.00-15-15 Vesterhavsskolan 9
4/11 12.50-14.20 Tångaskolan 8c
6/11 8.00-9.30 Tångaskolan 8a
8/11 12.30-14.00 Tångaskolan 8b
11/11 12.50-14.20 Tångaskolan 8c
12/11 12.35-14.00 Falkenbergs montessori 8
13/11 8.00-9.30 Tångaskolan 8a
15/11 12.30-14.00 Tångaskolan 8b
18/11 13.00-14.30 Tullbroskolan 8
18/11 13.00-14.30 Tullbroskolan 8
20/11 10.00-11.30 Apelskolan 8a
22/11 10.20-11.50 Tullbroskolan 8
22/11 10.20-11.50 Tullbroskolan 8
25/11 10.00-11.30 Apelskolan 8b

7–31/1 2020 En av dagarna under perioden äger kommunfinalen rum på gymnasieskolans restaurang och livsmedelsprogram. Ett kvalbidrag ska senast skickas in 31 jan 2020 till riksfinalen med bild och juryns motivering.

5 februari väljer en jury 10 bidrag från hela Sverige som går till riksfinal.

19 mars är det riksfinal i Stockholm.

Kontakt