2:a oktober 2019

Biblioteket i Vessigebro får utökade öppettider – invigning av Meröppet den 4 oktober

Nu blir det lättare att låna böcker i Vessigebro. Från den 4 oktober är biblioteket i Vessigebro ett Meröppet-bibliotek med utökade öppettider alla dagar i veckan.

Från den 4 oktober är biblioteket i Vessigebro ett Meröppet-bibliotek. Meröppet innebär att biblioteket har utökade öppettider utan att personal är på plats. Biblioteket blir på så sätt mer tillgängligt för besökare som till exempel vill låna eller lämna tillbaka böcker, läsa en stund för barnen, studera, ha ett möte eller träffas på ett språkcafé. Biblioteket i Vessigebro blir kommunens andra bibliotek med konceptet. Sedan sommaren 2018 är biblioteket i Slöinge ett Meröppet-bibliotek.

- Med Meröppet gör vi biblioteken mer tillgängliga för alla kommuninvånare. I Slöinge har både antalet lån och antalet besökare ökat sedan vi införde Meröppet. Vi både hoppas och tror på samma utveckling i Vessigebro, berättar Daniella Pind, bibliotekschef på Biblioteken i Falkenberg.

Biblioteket i Vessigebro kommer liksom biblioteket i Slöinge att vara Meröppet alla dagar klockan 10-22.

Invigning 4 oktober klockan 15

Fredagen den 4 oktober är det invigning av Meröppet på biblioteket i Vessigebro. Invigningsceremonin börjar klockan 15 och det blir bland annat ansiktsmålning, fika och författarbesök. Press är varmt välkomna.

Så här funkar Meröppet

Som registrerad meröppetlåntagare och med en PIN-kod går det att komma in i biblioteket under de obemannade öppettiderna. Väl inne i biblioteket går det att låna och lämna tillbaka böcker, läsa tidningar, surfa på nätet eller använda biblioteket för möten. En högtalarröst meddelar när det är stängningsdags. För att registrera sig behöver man ha fyllt 18 år och kunna visa giltig ID-handling. Barn kan använda biblioteket i vuxens sällskap.

Nationell satsning för att stärka biblioteksverksamhet

Meröppet-biblioteken i Falkenberg är en del i en nationell satsning för att öka utbudet och tillgängligheten av biblioteksverksamhet i Sverige. Under 2018-2020 fördelar Statens Kulturråd 225 miljoner kronor runt om i landet. Falkenbergs kommun har tilldelats 485 000 kronor och valt att satsa dessa på Meröppet.

Vid frågor var god kontakta:

Daniella Pind, bibliotekschef

daniella.pind@falkenberg.se