21:a december 2020

Visir och munskydd i allt brukarnära arbete

Smittskydd och Vårdhygien, Region Halland, rekommenderar att all personal ska använda både visir och munskydd vid allt brukarnära arbete. Falkenbergs kommun har nu reviderat sina rutiner i linje med detta.

Sedan mitten av november använder vård- och omsorgspersonal munskydd i allt brukarnära arbete med personer som är 70 år eller äldre eller som tillhör någon annan riskgrupp.

Närmare än en meter

För att ytterligare förstärka skyddet för brukare och medarbetare rekommenderar Region Halland nu att både munskydd och visir ska användas hos alla brukare, i situationer där man behöver vara närmare än en meter.

– Vi har nu anpassat våra rutiner efter denna rekommendation. Vi ser att det kommer att blir störst förändringar inom området funktionsstöd, alltså LSS-verksamheten. Där har vi en del verksamheter vars brukare inte tillhör någon riskgrupp och där man inte behövt använda munskydd eller visir tidigare, säger Daniel Johansson, biträdande socialchef.

Munskydd i personalutrymmen

Utöver detta ska vård- och omsorgspersonal även använda munskydd i personalutrymmen i situationer då de inte kan hålla en meters avstånd till sina kollegor.