18:e januari 2022

Vi prisar byggnader för god arkitektur

Ett nybygge i gammal stil och en gammal byggnad som fått ett helt nytt liv – det blev vinnarna i när bygglovsnämnden under sitt möte i januari utsåg de allra första vinnarna av Falkenbergs kommuns nyinstiftade arkitekturpriser.

Med priserna, som är nya för 2021, vill kommunen uppmärksamma dem som bygger och vårdar vackra och hållbara byggnader. Vi vill att priset ska uppmuntra fler till att jobba med arkitektoniska värden och god byggnadsvård.

Gammalt möter nytt

Priset för arkitekturpirs 2021 – nyproduktion 2021 går till Arvid Carlsons väg 4, Boberg 3:236.

Motiveringen lyder: Gammalt möter nytt - byggnaden hämtar sitt tydliga formspråk från den traditionella halländska längan. Långsmal och utan direkta ornament eller detaljer. Enkelhet i form och funktion. De exteriöra materialvalen, träfasader och vasstak, är ekologiskt hållbara och åldras vackert. Den dämpade färgskalan tar stöd i omgivande landskap. Ett gott exempel på ett enbostadshus som visar respekt för platsen och som samtidigt getts ett eget arkitektoniskt uttryck.

Återvinning av material och stil

Priset för Arkitekturpris 2021 – God byggnadsvård går till Hotell Hamngatan 27, Slottshagen 8.

Motiveringen lyder: På ett vördnadsfullt sätt har stor hänsyn tagits till de befintliga och unika värden och kvaliteter det gamla hamnmagasinet från 1900-talets början har. Vid ombyggnaden och renoveringen har respekt tagits till byggnadens ursprungliga uttryck, samtidigt som utrymmen och möjligheter skapats för ny verksamhet. Befintliga takkupor har förstorats och taket har höjts, en förändring som är anpassad tack vare att takmaterialets kulör samspelar fint med fasaden. Nya sidohängda träfönster har tillverkats och målats i tidstypisk grön kulör, vilket passar mycket väl till den röda tegelfasaden.

Interiört har bland annat cirkulär ekonomi tillämpats genom att återbruka gamla möbler som inredning. Med den nya hotellverksamheten i fin samklang med den historiska byggnaden skapas förutsättningar för att levandegöra stråket vid Ätran.

Prisutdelning

Priserna kommer att delas ut senare i vår. Priset består av diplom och en unik plakett att sätta på byggnaden.