10:e februari 2021

Vi och polisen gör gemensamt utskick

Polis och Falkenbergs kommun agerar tillsammans för att förbygga bedrägeribrott där personer över 70 år är extra utsatta. Bedrägeriförsöken sker oftast via telefon eller hembesök.

Ett exempel är att en person säger sig ringa från banken eller arbeta för polisen och behöver tillgång till ditt bankkort, pin-kod eller andra värdesaker. I vissa fall följer bedragaren upp samtalet med att komma hem till personen.

Den senaste tiden har många äldre personer utsatts för bedrägerier, och utvecklingen är oroande menar kommunledningen i Falkenbergs kommun. Därför agerar kommunen nu tillsammans med polisen. I ett utskick till alla kommuninvånare över 70 år uppmanar Falkenbergs kommun och polisen personer över 70 år att vara vaksamma mot okända personer i telefon eller vid hembesök.

Råd för hur du skyddar dig

• Lämna aldrig ut personlig information över telefon eller till någon som kommer hem till dig. Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Ingen seriös aktör skulle be dig om detta per telefon eller genom ett besök hemma hos dig. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Lägg på luren om en obekant person ringer och du blir osäker. Det gäller oavsett om personen utger sig för att vara en vän, en släkting, från banken, ett företag eller en myndighet som exempelvis polisen.
  • Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem. Stäng dörren om du känner oro. Polisen åker aldrig hem till någon för att hämta bank- eller kreditkort, eller andra värdesaker. Om någon kontaktar dig med ett sådant ärende är det en bedragare.
  • Lämna aldrig över legitimation, bankkort eller din kod till någon annan person. Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information om dig på nätet eller på andra sätt för att vilseleda dig. I nuläget finns till exempel bedragare som säger sig behöva din information på grund av corona-viruset covid-19.
  • Ring en anhörig eller bekant om du känner dig osäker. Om du blir kontaktad av någon som ber om information som gör att du känner dig osäker, sök stöd hos en anhörig eller bekant.
  • Vid pågående brott ring 112. Om brottet inte är pågående ska du ringa 114 14.