Information angående corona och covid-19

Undvik att träffa personer utanför ditt eget hushåll. Några kommunala verksamheter är stängda för allmänheten. Lokala rekommendationer om munskydd. Klicka här för att ta del av uppdaterad information.

27:e april 2021

Vi förbereder för mötesplatsen Stenfalkens hus

Falkenbergs kommun ska öppna en allmän mötesplats i en lokal vid Stenfalken. Grundtanken är att det ska vara en plats där man träffas, umgås och kan få hjälp i vardagen. Här ska det finnas aktiviteter för alla åldrar.

Mötesplatsen i Norra Stafsinge får namnet Stenfalkens hus och ska vara en plats där människor möts utanför arbete, skola och hem. Den ska vara öppen för alla och förhoppningen är att mötesplatsen ska bli en knutpunkt i området och en plats där man kan få hjälp i vardagen eller bara umgås med andra. I lokalerna kommer det att vara aktiviteter för alla åldrar.

– En mötesplats för alla åldrar är något som många har efterfrågat. Här ska man kunna lära känna varandra och umgås – gärna över generationsgränser. Det blir som ett vardagsrum utanför det egna hemmet. Det här kommer bli riktigt bra, säger Petter Andersson, verksamhetsledare för trygghetsarbetarna, Falkenbergs kommun.

Mötesplats som bidrar till gemenskap

På mötesplatsen ska man kunna ha läxläsning för unga, föreläsningar och informationsträffar. Olika föreningar kommer också att vara här. Mötesplatsen blir också ett sätt att öka gemenskapen i området.

– Ju fler som rör sig ute i samhället, desto större är upplevelsen av trygghet. En viktig målsättning är att få människor att vilja umgås och lära känna andra, ta ansvar och ha respekt för varandra, och känna stolthet över sitt bostadsområde. Men vi kan inte göra allt själva. Det här är ett samarbete med de boende i området och andra aktörer i samhället. Tillsammans kan vi göra mycket, det är en viktig utgångspunkt. Vi vill gärna få förslag från boende på aktiviteter vi kan ha, säger Petter Andersson.

Politiskt prioriterat arbete

Från politiskt håll är denna form av trygghetsarbete prioriterat.

– Oavsett var i kommunen man är så ska man kunna känna sig trygg. Att skapa trygghet är något vi gör tillsammans, vi som kommun, föreningar och kommuninvånare, säger Per Svensson (S), kommunråd Falkenbergs kommun.

Oklart när mötesplatsen öppnar

Det är oklart när mötesplatsen kan öppna fullt ut. Allt hänger på hur smittspridningen av covid-19 ser ut i samhället.

– Vid mötesplatsen har vi även en trädgård där vi kan ha lite mindre aktiviteter så att vi ändå kan hålla avstånd. Så något ska vi nog kunna starta upp under våren, säger Petter Andersson.