16:e juli 2021

Varning för höga temperaturer i Halland

För fredag 16 juli varnar SMHI för att det för tredje dagen i rad kommer att vara 30 grader eller mer i Halland. Därför har de utfärdat en varning klass 1, en varning för mycket höga temperaturer.

Extrem värme kan innebära stora hälsoproblem för vissa grupper som till exempel äldre, sjuka eller spädbarn. Det är något vi tar hänsyn till i våra verksamheter. Men värmen gör att det är besvärligt för många.

Tips för att klara värmen

Ersätt vätskan du förlorar

Drick mer vatten än vanligt - vänta inte på törstkänsla! Undvik helst söta drycker, alkohol och vätskedrivande drycker som kaffe. Ät vätskerik mat, som grönsaker och frukt. Lite extra salt på maten kan vara bra för att ersätta det salt du förlorar när du svettas.

Ordna sval miljö

Var uppmärksam på inomhustemperaturen. Använd gardiner, persienner och markiser för att skapa en sval miljö och vädra nattetid när det är svalt. Försök att vistas på hemmets svalaste plats, tänk på att temperaturen kan variera med flera grader mellan olika rum.

Svalka kroppen

Välj löst sittande kläder i naturmaterial. Svalka dig då och då genom att ta en sval dusch eller lägg en blöt handduk runt nacken. Skydda huvudet med en hatt när du är utomhus och håll dig i skuggan så mycket som möjligt. Undvik ansträngande fysisk aktivitet under dygnets varmaste timmar.

Lyssna på kroppens varningssignaler

Förhöjd kroppstemperatur, puls och andning kan vara tecken på att kroppen påverkas av värmen. Börjar du känna sig onormalt yr eller trött kan det också vara en signal på att hälsan är påverkad. Får du besvär i samband med höga temperaturer bör du kontakta din vårdcentral eller ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Du kan läsa mer på Krisinformation.selänk till annan webbplats

Följ vädret

Följ väderleksprognosen på smhi.selänk till annan webbplats.