27:e januari 2021

Vård- och omsorgspersonal ska bära munskydd under hela arbetspasset

All personal inom kommunal vård och omsorg ska nu kontinuerligt bära munskydd när de är i tjänst, även då de inte jobbar nära brukaren. Det säger Falkenbergs kommuns anvisning som tagits fram efter nya rekommendationer från Region Halland.

– Det här är en extra förstärkt skyddsåtgärd som Region Halland rekommenderar. Vi har tagit det ett steg längre i Falkenberg, våra medarbetare ska använda munskydd kontinuerligt då de är i tjänst, säger Anja Sönnerstedt, kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska.

Inte bara munskydd vid brukarnära arbete

Det är med anledning av den stora smittspridningen i Halland som den nya anvisningen tagits fram. För att ytterligare minska risken för smittspridning inom kommunal vård och omsorg så ska all personal som jobbar inom äldreomsorg, funktionsstöd (LSS) och socialpsykiatri nu bära munskydd under tiden de är i tjänst.

– Tidigare har personalen bara använt munskydd och visir när de jobbat brukarnära, det vill säga mindre än en meter ifrån brukaren. Men nu ska man bära munskydd hela tiden när man är på sitt jobb. Det innefattar även personalutrymmen och kontor och gäller alltså även administrativ personal och lokalvårdare, säger Anja Sönnerstedt.

– Enda gången man kan ta av sig munskyddet är när man äter och det finns möjlighet att hålla avstånd eller när man sitter ensam inne i ett kontor och har dörren stängd, tillägger hon.

Brukare rekommenderas munskydd i vissa situationer

Även brukare omfattas till viss del av den nya anvisningen. De rekommenderas att bära munskydd vid alla transporter mellan vårdenheter, exempelvis mellan ett gruppboende och en daglig verksamhet eller ett äldreboende och en vårdcentral. Det är verksamhetens ansvar att erbjuda brukaren ett munskydd vid dessa tillfällen.

Boende på korttidsavdelningen rekommenderas också att bära munskydd när de vistas utanför sin lägenhet. Även här ska verksamheten erbjuda brukaren munskydd.

– Med tanke på att smittspridningen fortsätter att öka i samhället och vi ser mutationer av viruset, så måste vi ta till alla de skyddsåtgärder vi kan för att stärka patientsäkerheten, säger Anja Sönnerstedt.