12:e februari 2019

Utveckling av Vallarnas discgolfbana – nio nya hål till sommaren

Efter flera medborgarförslag med önskemål om att utveckla Vallarnas populära discgolfbana har den tidigare kultur- och fritidsnämnden fattat beslut om att utöka den befintliga niohålsbanan till en komplett 18-hålsbana. Den nya delen beräknas vara färdig till sommaren.

Discgolfbanan en del av Vallarnas fritidsområde. Den befintliga niohålsbanan är välbesökt och nyttjas flitigt året runt av falkenbergare och turister i alla åldrar. Nu vill Falkenbergs kommun satsa ytterligare på området.

- Discgolf är en social sport som kan spelas av både gammal och ung. Dessutom kostar det ingenting att gå ut på banan, säger Christian Fager, fritidschef inom kultur, - fritids och teknikförvaltningen.

Den nya delen av banan kommer att placeras i anslutning till den befintliga banan på Fajans och i Hertingskogen.

- Falkenbergs discgolfbana har ett jättebra läge. Det är lätt att ta sig till Vallarna både med cykel och till fots, och om man tar man bilen så finns det parkeringsplatser i anslutning till starten. Utökningen av antalet hål gör att vi nu kan erbjuda det bästa, både för barnfamiljer och rutinerade spelare, säger Georgia Ferris, ordförande i kultur- fritids och tekniknämnden.

Designstöd för säkerhet och spelglädje

Falkenbergs kommun har tagit hjälp av Tommy Bessner som är en av landets bästa bandesigners för att utforma den nya delen av banan. De nya nio hålen blir specialanpassade för att passa olika nivåer av spelare och för att fungera säkert i den välbesökta miljön.

- Det är viktigt att spelglädje och säkerhet står i fokus. Eftersom jag själv har spelat i många år vet jag hur man på olika sätt kan styra säkerheten utan att behöva göra avkall på design och kvalitet, säger Tommy Bessner, bandesigner.

Om discgolf

Discgolf har många paralleller till traditionell golf, men istället för att spela med boll och klubbor spelar man med golfdiscar. Varje hål avslutas i en korg av metall som ersätter koppen i traditionell golf. Sporten går ut på att med så få kast som möjligt avklara alla hål på banan. Den spelare som har kastat lägst antal kast när sista hålet spelats har vunnit.

Vallarnas friluftsområde ligger centralt i Falkenbergs stad. Området erbjuder utöver discgolf även andra aktiviterer såsom lekytor, skate och parkour.