5:e juni 2019

Utmärkt badvattenkavalitet på alla våra havsbad 2019

I Falkenberg har vi i år klassificeringen "Utmärkt badvattenkvalitet" på alla våra sju EU bad.

Klassificeringen görs i fyra nivåer och baseras på vattenprover tagna minst fyra gånger per säsong under åren 2015-2018. Utmärkt badvattenkvalitet är den högsta av de fyra klasserna.

– Stränderna är viktiga för oss och vi är riktigt stolta över våra fina provtagningsresultat längs med Falkenbergs kust. I år får vi också klassificeringsbeviset, utmärkt badvattenkvalitet rakt över på alla våra bad, Camilla Hamnemo, enhetschef, Skog och kust.

Falkenberg kommuns EU-havsbad

• Rosendals strand
  • Glommens strand
  • Olofsbo strand
  • Skrea strand
  • Ringsegårds strand
  • Långasands strand
  • Ugglarps strand

Inom EU ska större offentliga bad registreras som EU-bad. På dessa badplatser kontrolleras badvattnet regelbundet efter särskilda regler. Provresultaten delas sedan in i fyra klasser, utmärkt, bra, tillfredställande och dålig kvalitet, där man avråder från bad. Skyltar som visar kvaliteten på badvattnet ska finnas på alla EU-bad. När man tar prover letar man efter olika bakterier i vattnet. Proverna tas vid en fast punkt vid varje bad och skickas sedan iväg till ett laboratorium för analys.

– För att hålla extra koll på kvaliteten tar vi prover på alla bad varje vecka under sommarsäsong. Skulle det förekomma avvikelser redovisar vi detta vid aktuell badplats, Jerry Bengtsson, arbetsledare, kust.