3:e november 2020

Uppmaning att följa de skärpta allmänna råden i Halland

Folkhälsomyndigheten har tisdagen den 3/11 tillsammans med Region Hallands smittskyddsläkare beslutat om skärpta allmänna råd i Halland. Falkenbergs kommun uppmanar invånare, företag och besökare att följa råden.

Skärpningen i Halland görs för att stoppa den snabba smittspridningen.
– Läget är allvarligt. Vi behöver se de skärpta allmänna råden som regler att följa så långt det bara är möjligt, säger Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Här är råden

• Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
  • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar – och arbetsplatser i länet:

• Alla verksamheter i regionen eller regiondelen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt, öppettiderna anpassas och verksamheterna erbjuder digitala alternativ.
  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Max 50 deltagare

I Hallands län gäller en begränsning för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från 300 till maximalt 50 deltagare efter ett beslut av Länstyrelsen i Halland.

Påverkan på kommunal verksamhet

Falkenbergs kommun ser just nu (tisdag 3/11) över hur råden påverkar den kommunala servicen till invånarna. Under onsdagen presenterar Falkenbergs kommun vad som kommer att ske.
– Klart är att de skärpta allmänna råden kommer att påverka många av våra verksamheter som är öppna för allmänheten. Det är för tidigt nu under tisdagen att säga hur, säger Lars Fröding, kommundirektör.

Klart är dock att omsorg, förskola och skola kommer att ha sin verksamhet igång.

De skärpta allmänna råden i Halland gäller omedelbart för hela länet och till och med 24 november. Beslutet kan förlängas.