25:e januari 2019

Strax startar Fritidsbanken i Falkenberg

Den 1 februari öppnar Fritidsbanken i Falkenberg. Fritidsbanken fungerar ungefär som ett bibliotek men istället för böcker lånar du sport- och fritidsprylar gratis. Du kan även lämna in sport- och fritidsprylar du inte längre använder som sen lånas ut till någon som behöver.

Fritidsbanken bygger på att människor lämnar in utrustning och prylar de inte längre använder. Sakerna lånas sedan ut till någon som behöver. Kanske vill du prova en ny aktivitet utan att behöva köpa ny utrustning direkt, kanske är det friluftsdag med skridskor på schemat som gör att du behöver låna. Utlåningstiden är 14 dagar.

– Syftet är att uppmuntra till en aktiv fritid och att bidra till en mer hållbar miljö där vi tar tillvara på prylar som andra kan ha glädje av, säger Zaher Rostom, projektledare Fritidsbanken Falkenberg, Falkenbergs kommun.

Så drivs Fritidsbanken

Fritidsbanken drivs nationellt av den ideella föreningen Fritidsbanken Värmland som är paraplyförening för alla lokala Fritidsbanker i olika kommuner. Konceptet bygger på att alla får låna, allt är gratis och fokus på miljö/återbruk. I Falkenberg har kommunstyrelsen beslutat att kommunens arbetsmarknadsavdelning ska starta upp och driva verksamheten i kommunal regi.

– Just nu håller vi på att iordningställa lokalen på Porsevägen i Falkenberg. Vi har även börjat få in en del prylar, men vill gärna ha mer! Så kom och lämna eller kontakta oss, säger Zaher.