27:e november 2020

Startdatum satt för övergången till kyld mat inom hemtjänsten

Falkenbergs kommun vann överprövningen i Förvaltningsrätten gällande upphandlingen av kyld mat inom hemtjänsten. Avtal har nu tecknats med företaget Sodexo och övergången förväntas ske den 1 mars 2021.

– Det känns bra att vi nu kan komma vidare i denna process. Nu kommer vi, tillsammans med serviceförvaltningen, att se över hur vi bäst organiserar oss inför den här förändringen, säger socialchef Johan Klingborg.

En lång process

Det var i maj 2019 som socialnämnden tog beslut om att övergå till kyld mat till personer med beslut om matdistribution inom hemtjänsten. En beställning lades till serviceförvaltningen som i sin tur beslutade att tjänsten inte kunde tillgodoses av den egna organisationen utan skulle upphandlas.

Det inkom två anbud och av dem vann Stockholmsföretaget Sodexo upphandlingen. Nu är avtalet undertecknat och klart.

Ingen övertalighet inom serviceförvaltningen

– Vi har nu skrivit avtal med Sodexo och de är beredda att verkställa från och med den 1 mars, säger Kristina Kjellgren, förvaltningschef på serviceförvaltningen.

– För serviceförvaltningen innebär denna övergång att vi får se över var vi lagar måltiderna till olika verksamheter. Vi kommer också behöva organisera om vår personal, men det har inte uppstått någon övertalighet eftersom kommunen utökat platserna på Solhaga äldreboende. I april öppnar också det nya äldreboendet på Dals ängar och vi kommer laga maten även till dem, säger Kristina Kjellgren.