20:e april 2021
De nya vädervarningarna med utropstecken i: En gul cirkel, en orange kvadrat som står på en spets och en röd triangel.

Smhi inför nytt system för vädervarningar

För att öka allmänhetens och samhällets förmåga att hantera svåra vädersituationer, förnyar Smhi sina vädervarningar. Nu blir lokala och regionala konsekvenser av vädret tydligare.

Vädervarningar är viktiga för att hjälpa oss att bedöma faror som kan uppstå till följd av en väderhändelse och avgöra hur besvärliga vädersituationer ska hanteras. I det nya varningssystemet, som planeras att införas i oktober, kan Smhi ta hjälp av Länsstyrelsen och kommunen för att bedöma hur en väderhändelse kan komma att påverka vårt län. Tidigare fick en viss vindstyrka en viss varning, oavsett var det blåste. Nu är den anpassad efter hur vindstyrkan förväntas påverka på en viss plats.

— Det nya vädervarningssystemet kommer att innebära att vädervarningar härefter är mer regionalt anpassade efter de risker som är aktuella i Halland. Som effekt av detta kommer vädervarningar även vara ett mer relevant stöd för planering av bland annat förberedande åtgärder, för såväl allmänheten som för myndigheter och privata verksamheter, säger Emilie Andersson som är beredskapshandläggare på Länsstyrelsen i Hallands län.

Gul, orange och röd varning

Smhi lämnar klass 1-, 2- och 3-varningarna och går i stället över till gul, orange och röd varning. Redan vid gul varning, den lägsta varningsnivån, kan vi vänta oss att vädret får konsekvenser för samhället. Grunden i det nya vädervarningssystemet är att det ska varnas när det behöver varnas.

• Gul varning signalerar att vädret kan innebär konsekvenser för samhället och vissa risker för allmänheten.
  • Organge varning signalerar att vädret kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället och fara för allmänheten.
  • Röd varning signalerar att vädret kan innebära mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten.

— Efter införandet av nya systemet kommer att det bara utfärdas varningar när allmänhet och myndigheter behöver varnas. Det innebär exempelvis att det kommer att blåsa något mer vid en utfärdad gul varning jämfört med tidigare klass 1 varning. Man kan alltså inte översätta de gamla varningsnivåerna med de nya, berättar Emilie Andersson.

Vill du veta mer?

räddningstjänstens webbplatslänk till annan webbplats kan du läsa mer om det nya vädervarningssystemet. Det kan vara speciellt viktigt för dig som har ett arbete där du behöver ta stor hänsyn till vädret.

Uppdatering: Efter att denna text publicerats fick vi veta att det nya vädervarningssystemet införs först i oktober. Texten är uppdaterad med det nya införandedatumet.