28:e maj 2021

Så påverkas kommunen av regeringens nya beslut kring smittskyddsåtgärder

Smittspridningen är fortsatt nationellt hög och rådet om att hålla avstånd och att begränsa sitt umgänge fortsätter att gälla. Men från den 1 juni görs vissa justeringar för bland annat kultur- och idrottsevenemang. Den 1 juni görs också vissa förändringar i de regionala råd,som gäller i Halland.

Regeringen planerar göra fler lättnader efterhand, beroende på hur det går med smittspridningen. Du kan läsa mer om det på regeringens webbplatslänk till annan webbplats och på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats.

Kommunen följer utvecklingen och anpassar verksamheterna efterhand.

De nya anpassningarna

Här är några av den anpassningar som gäller från och med 1 juni:

• Barn och vuxna kan delta i lägerverksamhet, cuper, matcher och tävlingar i mindre skala.
  • Motionslopp och liknande idrottstävlingar kan genomföras under förutsättning att högst 150 utövare deltar samtidigt.
  • Det blir möjligt att besöka nöjesparker och marknader i större utsträckning. Kravet på smittskyddsåtgärder ligger dock kvar för verksamhetsutövaren.
  • Fler personer än tidigare kan delta i religiösa evenemang och i kultur- och idrottsevenemang. Det innebär att fler personer till exempel kan delta i gudstjänster, gå på teater och på fotbollsmatcher inom ramen för det som gäller för allmänna sammankomster och offentliga tillställning. Om deltagarna anvisas en sittplats kan upp till 50 deltagare tillåtas. För arrangemang utomhus får maximalt 100 deltagare delta utan sittplats. Med sittplats kan upp till 500 deltagare tillåtas.
  • Det blir möjligt att gå på restaurang och andra serveringsställen fram till klockan 22.30
  • När det gäller fester, middagar och andra privata sociala träffar med personer utanför ens mindre krets avråder Folkhälsomyndigheten fortfarande från det. Uthyrning av lokaler för privata fester med fler än 8 personer är även fortsättningsvis otillåtna.
  • Rådet om distansundervisning för utbildning för vuxna tas bort så att en större andel av sådan utbildning kan ske på plats.

Så påverkas den kommunala servicen

De nya anpassningarna gör att även vi som kommun gradvis kan fortsätta öppna upp våra verksamheter. Det innebär bland annat att Ung FBG kan ha sommarlägerlänk till annan webbplats och att vi kommer att kunna erbjuda verksamhet på plats på ett annat sätt.

– Vi håller just nu på att se över vad vi kan göra på ett smittsäkert sätt. Det här innebär också att våra anläggningar kommer att kunna användas i större utsträckning av andra, säger Maria Sjödahl, förvaltningschef på kultur- fritids- och teknikförvaltningen.

Näringslivet förberedda

Många företag inom besöksnäringen har haft ett tufft år. Med de nya lättnaderna ser det ut att bli fler evenemang och föreställningar i sommar.

– Jag är grymt imponerade av alla företag i kommunen som ställt om och som verkligen stått i startgroparna nu när det blir fler lättnader. De tar stort ansvar för att ha bra smittskyddsåtgärder. Kommunen har fått in många tillståndsansökningar och vi har bra samverkan mellan kommunens förvaltningar och bolag och även med polisen, för att hantera dem. Alla som jobbar med de här frågorna vet att det är viktigt för företagen, säger Fredrik Jansson, vd för Destination Falkenberg.

Närundervisning även för vuxna

En annan ändring är att rådet om distansundervisning för utbildning för vuxna tas bort så att en större andel av sådan utbildning kan ske på plats. Barn- och utbildningsförvaltningen ser nu över hur en gradvis återgång till närundervisning ska hanteras utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Ändringar av regionala råd kring munskydd

I Halland finns en lokal rekommendation från Smittskydd Halland om att använda munskydd i inomhusmiljö när man inte kan undvika trängsel, samt använda munskydd i kollektivtrafik vid trängsel oavsett tidpunkt.

Med anledning av sjunkande smittspridning och minskande belastning i hälso- och sjukvården, kommer den lokala rekommendationen i Halland att upphöra 1 juni 2021, meddelar Region Halland. Detta gäller alltså användning av munskydd i samhället och innebär inte någon förändring för användning av skyddsutrustning i vården.

Majoriteten av de allmänna råden oförändrade

Observera att majoriteten av de nationella föreskriftern och allmänna råden även fortsätt gäller.

Det är mycket viktigt för att förhindra smittspridning att alla fortsätter följa de grundläggande nationella allmänna råden om att:

• hålla avstånd och undvika trängsel
  • arbeta hemifrån om du kan
  • begränsa antalet nära kontakter
  • stanna hemma vid sjukdom, testa dig vid symtom och tvätta händerna ofta