31:a maj 2018

Så klarar du värmen bättre

I veckan väntas varmare väder med flera dagar av dagstemperaturer på 26 grader eller mer. Olika människor påverkas olika mycket när värmen slår till.

Det är SMHI som gått ut med ett meddelande om höga temperaturer. För att risken för hälsoproblem ska öka i ett land som Sverige, där det inte är så varmt i vanliga fall, räcker det att temperaturen når 26 grader.

De som påverkas extra mycket när värmen stiger under sommaren är:

• äldre
  • kroniskt sjuka
  • små barn
  • gravida
  • personer med funktionsnedsättning
  • personer som tar viss medicin (till exempel vätskedrivande eller antidepressiva läkemedel och neuroleptika) bör rådgöra med sin läkare

Tips på hur du minskar riskerna

Ersätt vätskan du förlorar

Drick mer vatten än vanligt - vänta inte på törstkänsla! Undvik helst söta drycker, alkohol och vätskedrivande drycker som kaffe. Ät vätskerik mat, som grönsaker och frukt. Lite extra salt på maten kan vara bra för att ersätta det salt du förlorar när du svettas.

Ordna sval miljö

Var uppmärksam på inomhustemperaturen. Använd gardiner, persienner och markiser för att skapa en sval miljö och vädra nattetid när det är svalt. Försök att vistas på hemmets svalaste plats, tänk på att temperaturen kan variera med flera grader mellan olika rum.

Svalka kroppen

Välj löst sittande kläder i naturmaterial. Svalka dig då och då genom att ta en sval dusch eller lägg en blöt handduk runt nacken. Skydda huvudet med en hatt när du är utomhus och håll dig i skuggan så mycket som möjligt. Undvik ansträngande fysisk aktivitet under dygnets varmaste timmar.

Lyssna på kroppens varningssignaler

Förhöjd kroppstemperatur, puls och andning kan vara tecken på att kroppen påverkas av värmen. Börjar du känna sig onormalt yr eller trött kan det också vara en signal på att hälsan är påverkad. Får du besvär i samband med höga temperaturer bör du kontakta din vårdcentral eller ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Påminn vänner och familj om råden ovan!

FAKTA: SMHI:s tre nivåer för höga temperaturer

SMHI har infört en ny typ av vädervarning ­– för höga temperaturer. Detta för att ge vårdsektorn, riskgrupper och allmänheten bättre möjlighet att förbereda sig. Vädervarningen har tre nivåer.

• Meddelande om höga temperaturer: Prognosen visar att maxtemperaturen ligger på minst 26°C tre dagar i följd.

• Klass 1-varning för mycket höga temperaturer: Prognosen visar att maxtemperaturen ligger på minst 30°C tre dagar i följd.

• Klass 2-varning för extremt höga temperaturer: Prognos som visar en maxtemperatur på minst 30°C i fem dagar i följd och/eller att maxtemperaturen ligger på minst 33°C tre dagar i följd.

Läs mer på SMHI:s hemsida.länk till annan webbplats