7:e augusti 2018

Så jobbar förskolor och skolor i värmen

När det är varmt påverkas både ute- och innemiljöer på våra förskolor och skolor. Barn- och utbildningsförvaltningen jobbar för att verksamheten ska fungera så bra som möjligt trots värmen.

Vattenlek, bad, och utflykter till skogen är exempel på svalkande aktiviteter som vi gör när det är varmt. Fritidshemmen går till idrottshallar när det är ett svalare alternativ.

Inomhus

När det är varmt ute räcker inte alltid ventilationen till. När det finns behov och är möjligt försöker vi att komplettera med kylaggregat och fläktar.

Utomhus

Falkenbergs kommun följer strålsäkerhetsmyndighetens rekommendationer om solskydd för utevistelse på förskolorna. Personalen har rutiner och arbetssätt för att säkerställa att barnen skyddas mot skadlig UV-strålning.

• Förskolornas utegårdar ska erbjuda tillgång till skugga, i form av träd, buskar eller solskydd i form av pergolor, solsegel och parasoll.
  • När solen lyser som starkast, mellan klockan 11-15, undviker vi direkt solexponering och vistas med barnen i skugga. Det kan dock behövas extra skydd för barnen, som täckande klädsel, solhatt och solskyddsmedel.

Detta kan du som förälder och vårdnadshavare göra:

• Solhatt
    Ta med en solhatt eller keps. Solhatt med brätten ger bra skydd mot solen.
  • Skydda barnen med kläder
    Om barnen vistas i skugga kan de ha kortärmat på sig. Men i vissa fall kan långärmad t-shirt och byxor med långa ben behövas. Ta därför gärna med extra kläder till förskolan.
  • Solskydd
    Solskydd används som komplement till kläder. Välj ett solskyddsmedel som är anpassat för barn. Bäst är det att välja vattenfast kräm med solskyddsfaktor 30 eller högre.

Läs mer hos 1177 om solråd för barnlänk till annan webbplats

Vid funderingar eller oro kring barns hälsa kan man alltid ringa och rådfråga 1177.