22:a oktober 2019

Positiv respons på medicingivare - nu får brukare på Hjortsberg prova

Efter en första testperiod i Ullared utökas nu projektet med medicingivare till Hjortsberg.
– Vi har fått positiva reaktioner från de brukare som testat den här tekniken i Ullared och ser att den kan hjälpa fler att få en ökad självständighet, säger Therese Nordh Linder, distriktssköterska i PIO-projektet.

En påse med medicin laddas ut ur en medicingivare.

Medicingivaren läser av informationen på medicinpåsen, matar ut påsen vid rätt tid och signalerar till brukaren att det är dags att ta medicinen. Foto: Joakim Andersson

Sedan april har brukare inom hemtjänsten i Ullared fått möjlighet att testa att få sina läkemedel från en medicingivare istället för av hemtjänstpersonal. Testperioden har slagit väl ut och visar på fördelar som en ökad självständighet för brukaren samt bättre förutsättningar för planering och mindre tid i bilen för medarbetarna inom hemtjänsten.

Lätt att använda

Därför väljer nu Falkenbergs kommun att utöka projektet. Under hösten kommer även brukare inom hemtjänsten på Hjortsberg att få möjlighet att testa på en medicingivare.

– Vi vet att det finns en rädsla mot att gå över till den här tekniken, men de som har provat är jättenöjda och säger att medicingivaren är lätt att använda, säger Therese Nordh Linder.

– Målet är också att hemtjänsten ska få en bättre arbetsmiljö och att teamsamordnarna inte ska behöva planera utifrån läkemedelstider utan kunna utgå ifrån när brukaren vill ha besöket eller när det är möjligt för organisationen. Man får bort topparna på morgon, eftermiddag och kväll helt enkelt.

Underlättar planeringen

Hildur Persdotter Karlsson är teamsamordnare inom hemtjänsten i inlandet och är en av dem som sett vinster med den nya tekniken.

– Medicingivarna gör det lättare för oss att planera eftersom vi då inte är bundna till att hjälpen måste utföras inom den vanligaste tidsramen för medicinering, vilket är mellan klockan sju och nio på morgonen. Brukarna vill oftast få övrig morgonhjälp senare och har de då en medicingivare så behöver vi inte åka fram och tillbaka utan kan istället komma bara den tid som brukaren önskar få hjälp, säger Hildur Persdotter Karlsson.

– Och skulle en medarbetare komma sent någon gång på grund av yttre omständigheter, så vet de ändå att brukaren får sin medicin i rätt tid. Det är en trygghet både för medarbetare och brukare.