Lokala allmänna råd på grund av covid-19 i Falkenberg och Halland.

Undvik att träffa personer utanför ditt eget hushåll. Några kommunala verksamheter kommer att vara stängda för allmänheten, till exempel Klitterbadet och våra mötesplatser för äldre. Klicka här för att ta del av uppdaterad information.

18:e november 2020

Ny tjänst vägleder personer med funktionsnedsättning

En ny tjänst är inrättad i Falkenbergs kommun – en funktionsrättslots. Till denna funktion kan du som har en funktionsnedsättning, eller som företräder en person med funktionsnedsättning, vända dig om du behöver vägledning i frågor gällande exempelvis insatser, bostad och skola.

En kvinna med mörk page ler mot kameran.

Karin Rydén arbetar som funktionsrättslots i Falkenbergs kommun.

I Falkenbergs kommun är det Karin Rydén som arbetar som funktionsrättslots. Hon är ett känt ansikte i kommunen då hon tidigare arbetade som verksamhetsledare för Mötesplats Mölle.

Hon påbörjade sin nya tjänst den 1 oktober och har inledningsvis arbetat med att ta fram en struktur kring uppdraget och vad tjänsten ska erbjuda Falkenbergs invånare.

Ger vägledning och information

Tjänsten vänder sig till personer med funktionsnedsättning, eller till deras företrädare, som behöver vägledning och information om vilket stöd som finns i samhället.

– Min roll är att lyssna in, föra dialog, stötta och guida rätt med målet att individen ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. Jag kan också hjälpa till med ansökningar och att ta kontakt med exempelvis handläggare, sjukvård, habilitering eller olika myndigheter, säger Karin Rydén.

– Däremot kan jag inte fatta några juridiska beslut eller företräda enskilda personer. Det är en viktig gränsdragning, tillägger hon.

Har tystnadsplikt

Den hjälp som funktionsrättslotsen erbjuder är kostnadsfri. I sin roll som funktionsrättslots har Karin Rydén också tystnadsplikt.

– Det är ett viktigt uppdrag och jag hoppas kunna vara ett bra stöd för kommunens invånare, säger Karin Rydén.

På denna sida hittar du information och kontaktuppgifter: https://gemigmer.info/om_funktionsrättslotslänk till annan webbplats