20:e februari 2020

Nu väntar finalmatlagning i SM i skolmat

Falkenbergs kommun är en av fem finalister i SkolmatsGastro – SM i skolmat. Under måndagen den 24 februari lagar Falkenbergs finallag sina tre tävlingsrätter inför en jury.

Under onsdgen den 26 februari meddelade juryn att Falkenbergs finallag gick vidare och är nu topp tre i Skolmats Gastro-Skolmats SM 2020.

Annika Ljungberg arbetar i Fajansskolans kök och är lagledare för finallaget som totalt består av tre skolkockar. Lagen som är med tävlar med tre rätter – en varmrätt, en vegetarisk rätt och en soppa – som max får kosta 12 kronor per portion i snitt.

– Det känns fantastiskt roligt! Vi är väldigt nöjda med de rätter vi komponerat och att vara i final är en bekräftelse på att vi gör ett gott arbete, säger Annika.

Det här väntar efter måndagen

Efter att Falkenbergslaget har lagat sina rätter bedömer en jury dessa. Därefter går tre av de fem finallagen vidare till en särskild bedömning där vinnaren koras den 26/3. SkolmatsGastro, SM i Skolmat, arrangeras av Lantmännen.

Falkenbergs kommun jobbar med Hållbar matglädje

Maten står för en stor del av vår miljöpåverkan, både i form av utsläpp av olika växthusgaser och spridning av kemikalier. Därför är satsningen på Hållbar matglädje en naturlig del av kommunens arbete med de globala målen och Agenda 2030.

Så här jobbar Falkenbergs kommun med mat

Genom att förändra proportionerna i våra grytor minskar vi matens klimatpåverkan rejält. Vi använder till exempel mindre kött och ökar istället volymen av grönsaker, bönor och baljväxter. Ett exempel på detta är rätten "köttfärssås make over" där vi halverat utsläppen av koldioxid genom att ersätta en del av köttet med röda linser.

Vi har över 150 ekologiska produkter där mejeri är den största varugruppen. 2019 har vi som mål att 37 % av våra livsmedel ska vara ekologiska. 95 % av vårt kött är svenskt och 95 % av all fisk vi köper är MSC-märkt.