1:a juli 2019

Nu är vi över 45 000 invånare i Falkenbergs kommun

Statistiken i juni visar att vi nu är över 45 000 invånare i Falkenbergs kommun. Ökningen uppmärksammas genom att kommunstyrelsens ordförande besöker den nyfödde 45 000:e invånaren. Kommunen kommer även att plantera ett hyllningsträd i anslutning till nya kunskaps- och kulturcentrum Argus.

I Falkenbergs kommun bor det just nu över 45 000 invånare. På tio år har kommunen vuxit med närmare 4 000 personer, vilket motsvarar en befolkningsökning på nästan 10%.

– Det här är en milstolpe i Falkenbergs historia och ett kvitto på att vi är en attraktiv plats. Jag tycker att vi i Falkenberg ska känna oss stolta över vår kommun. Falkenberg är en plats där många vill bo och det är bra, säger Per Svensson, kommunråd i Falkenbergs kommun.

En ökad befolkning är dock bara ett av flera symboliska steg på vägen mot kommunens vision: ”Vi växer för en hållbar framtid”, en vision som i korthet handlar om hållbar tillväxt:

– Visst är det viktigt med tillväxt, men det viktigaste är att den tillväxt vi har är socialt-, ekologiskt- och ekonomiskt hållbar. Vi vill att Falkenberg ska vara ett föredöme inom hållbarhet. Det innebär bland annat att vi nu prioriterar arbetet med Agenda 2030 och att vi hushållar med platsens och kommunens resurser så att även framtidens kommuninvånare kan leva ett gott liv i hjärtat av Halland, säger Per Svensson.

Nyfödd blev den 45 000:e invånaren

Den 45 000:e invånaren är en nyfödd bebis vid namn Frans som föddes 6 juni. Under tisdagen den 2 juli kommer kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S) att besöka nyfödde Frans och hans föräldrar i hemmet i Skogstorp för att uppmärksamma och fira lite extra.

”Livets träd” planteras i anslutning till Argus

För att fira att kommunen blivit några tusental större kommer kommunen att plantera ett särskilt hyllningsträd i anslutning till kommunens nya kunskaps- och kulturcentrum Argus. Men det blir först senare när bygget är klart. Hyllningsträdet blir en Ginkgo biloba, som kallas ”Livets träd” och sägs vara det äldsta bevarade trädet på jorden.

– Trädet får symbolisera kommunens ambition om hållbar tillväxt och vi hoppas att det blir till glädje för många, säger Per Svensson.

Så här blev Falkenbergs kommun till

Det geografiska område som idag räknas som Falkenbergs kommun blev till genom kommunreformen 1971. Då bildade Falkenbergs stad, Vinbergs-, Årstads-, Morups-, Vessigebro-, Ätran- och Ullareds kommuner samt Älvsereds församling från Högvads kommun det som nu kallas Falkenbergs kommun.